Megérkezett Szegedre a szerelmi ámokfutó

A Don Juant megformáló Jakab Tamást váratlanul érte, hogy őt kérték fel a Moliére-darab címszerepére – válaszolta egy kérdésre a művész, aki a darab bemutatója előtti közönségtalálkozón beszélt erről kedden délután a Reök Palotában. Csütörtökön bemutató Újszegeden a felújított szabadtérin.

2019. július 16. 19:31

Nem véletlenül kérdezett rá az est moderátora, Jászay Tamás: mennyiben más a rendezői munka akkor, ha ezt a feladatot – mint ebben az esetben – ketten végzik. A Don Juan rendezője O. Horváth Sára és Herczeg T. Tamás, akik (mint ez kiderült, korkülönbségük ellenére) nemrég egy osztályban végeztek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Herczeg utalt rá, hogy nem ez az első közös rendezésük, míg O. Horváth Sára elmondta: korábban el sem tudta képzelni, hogy ketten is rendezhetnek darabot. Ám olyan felfogás- és nézetbeli azonosság jellemezte végig a közös munkájukat, ami nem hátráltatta a darab színre állítását – tudtuk meg.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Menyhárt Luca galériáját!

Egy kérdésre válaszolva a rendezők elmondták, hogy elsőként azt kellett eldönteni, kinek a fordítását használják. Petri Györgyére azért esett a választásuk, mert aranyközépútnak tartották a régebbi, kicsit „porosnak” nevezett magyar átültetések, és a nyelvileg önálló világot teremtő Parti-Nagy Lajos-féle fordítás között. Herczeg T. Tamás azt is elmondta a szereplőválogatást firtató kérdésre, hogy az itteni szabadtéri színházat nem köti a társulatiság, ami gyakorlatilag azt jelenti: teljesen szabadon válogathattak a hazai színészi kínálatból.

A közönségtalálkozónak komoly súlyt adott, hogy jelen volt Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, Jakab Tamás, Sorbán Csaba, Balog József, Kancsár József és a nem elsősorban a színház világából ismerős Geréb Ágnes. Csákányi Eszter védelmébe vette a kettős rendezést, mert mint megfogalmazta: vizuálisan és tartalmilag is egységes páros alkot O. Horváth Sára és Herczeg T. Tamás.

Hozzátette: egyszerre jó és nehéz Moliére szerepeket játszani, éppen azért, mert meg kell mutatni a karakterek mélységét és összetettségét. Jakab Tamás a kortalannak nevezte Don Juan szerepét, akinek a szerelemmel és a nővel kapcsolatosan olyan filozófiai kérdésekre kell megkeresnie a válaszokat (vagy legalábbis kísérletet tenni rá), ami nem kifejezetten a fiatalemberek sajátossága. Bodrogi Gyula itt vette közbe – általános derültséget keltve –, hogy Don Juannak csajoznia kell, erre pedig minden valamire való férfi képes. (Minthogy a darabban ő alakítja Don Juan apját, úgy vélekedett, hogy valakitől mégis örökölhette fia a nőhódítás tudományát.)

Szegeden rövid időn belül a Don Juan a harmadik Moliére-bemutató, még akkor is, ha ezek közül nem mind a Szabadtéri Játékokhoz kapcsolódik. A Tartuffe és az Úrhatnám polgár után mutatják be csütörtökön a Don Juant. A nemrégiben felújított Újszegedi Szabadtéri Színpad ezzel a darabbal debütál. Színpada és nézőtere is kisebb a Dóm térinél, bár 1200 fős nézőtere csekély befogadóképességűnek így sem nevezhető.

A darabot a tervek szerint négyszer mutatják be. Elsőként 18-án csütörtökön, majd a rákövetkező három napon. Ha az időjárás közbe szólna, akkor az esőnapokat 22-ére és 23-ra írták ki, de reméljük, ilyen gondokkal nem kell szembe nézni.

A közönségtalálkozó jó hangulatban, sok humorral fűszerezve telt. Valami azt súgja, hogy ez a jó előadás előjele. Komédia, minden komédia.

A darab két szereplőjével, Csákányi Eszterrel és Bodrogi Gyulával készített interjúinkat hamarosan olvashatják.

B. P.