Megérkezett Kijevbe a francia elnök, a német kancellár, az olasz miniszterelnök és a román államfő, Orbán Viktor visszaszólt az uniós képviselőknek, több mint 10 ezer menekült érkezett szerdán Ukrajnából

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója csütörtök koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 16. 12:40

Megérkezett Kijevbe a francia elnök, a német kancellár, az olasz miniszterelnök és a román államfő, Orbán Viktor visszaszólt az uniós képviselőknek, több mint 10 ezer menekült érkezett szerdán Ukrajnából


 

Továbbra is ádáz küzdelem folyik Szeverodonyeck utcáin

Szerhij Hajdaj, Luhasznk megye ukrán kormányzója a Telegramon azt írta, hogy Szeverodonyeckben „ádáz csata folyik minden egyes házért, mindennap többtucatnyi megszálló hal meg az utcai harcokban”. 

 

A kormányzó nagy hatótávolságú tüzérségi eszközöket kért a harcok folytatásához, ugyanis – légi fölény híján – csak ezek segítségével lehet kiiktatni az ukrán csapatokat testileg-lelkileg felőrlő orosz tüzérséget.

Amerikai katonákat ejtettek foglyul az oroszok Ukrajnában

A The Telegraph úgy értesült, hogy két egykori amerikai katonát ejtettek foglyul az orosz erők a Harkiv megyei harcokban. 

 

A 39 éves Alexander Drueke és a 27 éves Andy Huynh önkéntesként szolgált a reguláris ukrán fegyveres erők kötelékében. A feltételezések szerint ők az első amerikaiak, akik orosz fogságba estek.

Brit védelmi minisztérium: Oroszország Donbaszban harcoló erői nagy valószínűséggel egyre jobban kapkodnak, és súlyosan létszámhiányosak

Hírszerzői információkon alapuló napi jelentésükben a britek azt írják, egyre valószínűbb, hogy a Sziverszkij-Donyec folyón átívelő összes jelentős híd megsemmisült, amely összeköti Szeverodonyecket és az ukrán fennhatóság alatt álló területet. Ukrajna valószínűleg sikeresen vonta ki harcoló csapatainak nagy részét, amelyek eredetileg a várost védték. A helyzet továbbra is rendkívül nehéz a folyótól keletre maradó ukrán erők és civilek számára. Mivel a hidak nagy eséllyel megsemmisülnek, az oroszoknak most meg kell kísérelniük, hogy átkeljenek a folyón, vagy tovább kell haladniuk a parton, hogy a taktikai előnyüket hadműveleti előnnyé alakítsák.

 

Oroszország Donbaszban harcoló erői nagy valószínűséggel egyre jobban kapkodnak, és súlyosan létszámhiányosak. Az ukrán hatóságok jelentése szerint egyes orosz taktikai csoportok – amelyek jellemzően 600-800 fős létszámmal indultak – jelenleg jó, ha harmincfős létszámmal gazdálkodhatnak. Az ostromlott városokban harcoló katonák mindkét oldalon egyre inkább felmorzsolódó csoportokra szakadnak szét,és általában gyalogos harcmodort folytatnak.

Ukrán főtárgyaló: naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbaszi harcokban

Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbaszi harcokban, a védekezés legnagyobb problémája mégis az, hogy Ukrajnának több fegyverre és lőszerre van szüksége - jelentette ki Washingtonban David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalója.

 

Az Axios amerikai hírportál szerint a politikus arról számolt be amerikai partnereinek, hogy Ukrajna egymillió katonát verbuvált eddig, és további kétmilliót képes még csatasorba állítani. 

 

„Megvannak a kiképzett embereink, hogy támadjunk és ellentámadást indítsunk, de fegyverekre van szükségünk. 

 

A béketárgyalásokra rátérve Arahamija azt mondta:

 

„Jelenleg elég gyenge a tárgyalási pozíciónk, így ebben a helyzetben nem szeretnénk ott ülni a tárgyalóasztalnál. Ezt valahogy meg kell fordítanunk”.

 

Az ukrán főtárgyaló közölte, hogy hetente egy-két alkalommal telefonon beszélnek az orosz tárgyalókkal, de mindkét fél tudja, nem most van az ideje a tárgyalásoknak, ennek ellenére tisztában van azzal, hogy a háborút kompromisszummal kell lezárni. Megjegyezte, hogy az otthoni közvélemény az állítólagos orosz háborús bűnökről és vérengzésekről szóló hírek következtében egyáltalán nem támogatja a tárgyalásokat Moszkvával.

Orbán Viktor: Magyarország és polgárai nem sértő és kioktató hangnemet, hanem elismerést és köszönetet érdemelnek

Válaszlevelet írt Orbán Viktor miniszterelnök annak a 44 európai parlamenti képviselőnek, akik a napokban közös levelet intéztek hozzá az ukrajnai háború kapcsán. Ebben arra kérték, hogy „álljon a történelem jó oldalára”. 

 

A kormányfő válaszában kiállt a béke és Ukrajna megsegítése mellett, ugyanakkor elutasította Magyarország sértegetését, egyházi vezetők kitiltását és a józan ésszel szembemenő szankciós javaslatokat - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

 

Orbán Viktor szerint az orosz-ukrán háború kapcsán Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos volt:

 

„Elítéljük az Ukrajna területi szuverenitása elleni orosz támadást, a Budapesti Egyezmény megsértését. Békét akarunk. A fegyveres konfliktust be kell fejezni, a vitákat tárgyalás útján kell rendezni. Segíteni kell Ukrajnát, és gondoskodni kell a menekültekről. Eddig közel 800 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, akiket élelemmel, szállással, gyógyszerrel láttunk el. A gyermekek számára oktatást, a felnőttek számára munkát biztosítunk. Magyarok tízezrei fogadták be az otthonukból menekülőket, gyűjtöttek adományt, vállaltak önkéntes munkát. Mindeközben Ukrajna számára humanitárius segítséget, adományokat, élelmet, üzemanyagot, gyógyszert küldtünk és küldünk”.

 

Orbán Viktor leszögezte, mindezért Magyarország és polgárai nem sértő és kioktató hangnemet, hanem elismerést és köszönetet érdemelnek.

 

„Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni. A béke az egyházak tevékeny szerepvállalásával állhat csak helyre. Ez a véleményünk előzetesen valamennyi tagország előtt ismert volt” - húzta alá a miniszterelnök.

 

Hozzátette: Magyarország az eddigi hat szankciós csomag elfogadása során mindent megtett annak érdekében, hogy az európai egység fennmaradjon. 

 

„Tettük ezt úgy, hogy egyre nehezebb volt érvényre juttatni azt a korábban konszenzuson alapuló elvet, hogy a bevezetett szankciók ne okozzanak nagyobb kárt nekünk, mint Oroszországnak”.

 

Orbán Viktor kiemelte: az Alapszerződés szerint az Európai Tanács a döntéseit egyhangúlag hozza. A vétójog fogalmilag értelmezhetetlen, egyhangúság hiányában ugyanis nem születhet döntés. Ahogyan az Európai Parlament képviselőinek az Európai Tanács tagjai nem határozhatják meg, hogy hogyan szavazzanak, úgy ez fordítva is igaz.

 

„Európa érdekében is fenntartom Magyarország jogát arra, hogy a józan ésszel szembemenő, a magyar és európai családok elszegényedésével fenyegető javaslatokkal szemben őszinte beszéddel és higgadt érvekkel fellépjek. Biztos vagyok abban, hogy ebben a törekvésemben Önök között is egyre több partnerre találok. Ez nemcsak Magyarország, hanem Európa érdeke is” - zárta sorait a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor: Magyarország támogatja Moldova uniós tagjelöltségét

Az ukrajnai háborúról és Moldova európai integrációjáról tárgyalt telefonon Orbán Viktor miniszterelnök moldovai hivatali partnerével, Natalia Gavrilitával - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.

 

A megbeszélésen áttekintették az ukrajnai helyzetet, különös tekintettel a menekültválságra; mivel mindkét ország Ukrajna szomszédja, a háború elől menekülők százezreinek nyújt segítséget Moldova és Magyarország is.

 

Orbán Viktor pozitívan fogadta a moldovai kormány tervét, hogy az ország megkaphassa az európai uniós tagjelölti státuszt. Magyarország támogatni fogja Moldova EU-integrációját, végig a tagsághoz vezető folyamat során - tájékoztatott a megbeszélésről a sajtófőnök.

Megérkezett Kijevbe a francia elnök, a német kancellár, az olasz miniszterelnök és a román államfő

A szimbolikus jelentőségű út elsődleges célja, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról tárgyaljanak Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán tagjelölti státuszról a jövő héten dönt ez Európai Tanács. 

 

Fotó: Twitter/Alexander Kamyshin

A Reuters tudósítása szerint az európai vezetők ellátogattak Irpinybe. A francia elnök itt arról beszélt, hogy egyértelműen tömegmészárlást és háborús bűnöket követtek el az oroszok a városban. 

 

„Ez egy hősies város, amelyet a barbárság stigmái fémjeleznek” - nyilatkozta a jelenlévő újságíróknak Emmanuel Macron.

ORFK: 10 ezer 503-an érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 6072 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4431-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel.

Vonattal 251 ember, köztük 101 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szerdán - tették hozzá.

Címlapon

mutasd mind