Megéri Rogán Antalt reptetni, félmilliárdos közbeszerzést nyert a helikopteres cég

Meglepően bőkezű közbeszerzést nyert a Rogán házaspár helikopterezése kapcsán elhíresült Fly-Coop Kft., a pénz felét akkor is megkapják, ha fel sem szállnak a gépeik.

2020. december 07. 11:18

Megéri Rogán Antalt reptetni, félmilliárdos közbeszerzést nyert a helikopteres cég

Magyarország kicsi ország, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ) nyújtott légi szállítmányozási szolgáltatásra kiírt közbeszerzés kapcsán lépten-nyomon kormánypárti politikusokba és fideszes üzletemberekbe botlik az ember. A 24.hu számolt be róla, hogy a Fly-Coop Kft. olyan szerződést nyert el, ami alapján

650,4 milliós összegből szállíthat donorszerveket és orvoscsoportokat, ennek keretében pedig bruttó 330 millió forint rendelkezési díjra számíthat a magyar államtól

– ez az összeg akkor is jár, ha egyszer sem száll fel a vállalat helikoptere.

A cég sok szálon kötődik a Fideszhez és a gazdasági holdudvarához:

  • Rogán Antalt és Rogán-Gaál Cecíliát vitte Szabó Zsófia celebesküvőjére (ez volt a kormányközeli szereplők által viharos gyorsasággal felszámolt Népszabadság utolsó címlapsztorija),
  • Habony Árpád az ő helikopterükkel menekült a sajtó elől 2017-ben, amikor hazatért Makaóról.
  • Ők vitték magángépen Kövér Lászlót Rómába, de velük reptette meg Andy Vajna is a feleségét, Vajna Tímeát házassági évfordulójuk alkalmából.
  • A vállalkozás tulajdonosa az a Jakab Tamás, akinek szoros üzleti kötődései vannak a Fidesz kedvenc biztonsági cégéhez, a Valton Security-hez.
  • A Valton Security kisebbségi tulajdonosa Bessenyei István, Sarka Kata jelenlegi férje, aki a lap információ szerint a hírhedt helikpoterezést szervezte a Rogán házaspárnak.
  • A most megnyert közbeszeszerés keretében pedig annak az Országos Vérellátó Szolgálatnak fognak dolgozni, aminek a vezetője Bayerné Dr. Matusovics Andrea, Bayer Zsolt felesége.

Egy ilyen listát elolvasva azon már meg sem lepődünk, hogy a 24.hu értesülései szerint több furcsaság is van a Fly-Coop szerződése körül. A már említett, bőkezű rendelkezésre állási díjat a vérellátóhoz közeli források feleslegesnek tartják. Az OVSZ eddigi beszállítója, a kiskunlacházi Jet-Stream 2004 Kft. korábban nem is számolt fel ilyet. Enélkül is megoldható volt a szervek célba juttatása, mint írják, tíz év alatt egyetlen egyszer fordult elő, hogy szervdonáció szállítási problémák miatt maradt volna el.

A cég üzleti eredményein is látszik, hogy megérte a Rogán családot fuvarozni: a Fly-Coop 2015-ben még 190 milliós bevételt ért el, ez 2019-re mintegy 2 milliárd 823 millió forintra növekedett.

Nem csoda, hogy szolgáltatásaikra komoly igény mutatkozik, hiszen a vezető fideszes politikusok különös vonzódást mutatnak a helikopteres közlekedéshez, idén derült ki például, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter is rendszeresen repked állami pénzből