Megelőző csapást mértek a kánikulára: felkerültek a napvitorlák a Kárász utcára

Elnyerték végleges formájukat a Kárász utca egy szakaszát beborító napvitorlák. Két hétig még tart a próbaüzem, de ekkor már csak kisebb finomításokra lehet számítani, az összkép nem változik. Az idén nyáron már napvitorlák árnyékában sétálhatunk Szeged főutcáján, ősszel azonban leszerelik és védett helyre viszik a ponyvákat.
Rafai Gábor

2022. március 10. 15:01

Megelőző csapást
mértek a kánikulára: felkerültek a napvitorlák a Kárász utcára

Az önkormányzat hosszú távú törekvése, hogy Szeged legyen a legzöldebb magyar város, ezért számos olyan fejlesztést valósít meg, amivel a klímaváltozás káros hatásait próbálja enyhíteni. Szegeden is évek óta szinte elviselhetetlen a nyári hónapokban a forróság az utcákon. Mihálik Edvin zöld tanácsnok javaslatára tavaly született döntés arról, hogy napvitorlákat raknak ki a sétálóutca egy része fölé.

 

A projektet eredetileg már 2021-ben szerették volna megvalósítani, ám a beruházás átcsúszott erre az évre, mert a kivitelő cég nem tudta időre beszerezni azt a speciális anyagot, amire a napvitorlákhoz szükség lenne. Ezt az erős és mégis vízáteresztő anyagot az építőanyagok világpiacán kialakult helyzet miatt csak hónapok alatt lehetett beszerezni, ezért az a döntés született, hogy a beruházást idén áprilisig kell megvalósítani.

 

A munkálatokhoz február közepén láttak hozzá, és mára gyakorlatilag teljesen el is készültek vele. Elsőként a sétálóutca Kölcsey és a Somogyi utca közötti szakaszán tizennyolc menetes szárat fúrnak be két épületbe, amikhez az árnyékolókat tartó kábeleket rögzítették, a napokban pedig mind a 200 négyzetméternyi napvitorlát kifeszítették és rozsdamentes acélelemekkel leszorították, hogy nagy szélben is biztonságos maradjon az árnyékoló rendszer.

 

 

– A szerelők elkészültek a munkával, a következő két hétben még apróbb finomítások lehetnek, de a szegediek ebből már nem sokat fognak észre venni, mert az árnyékoló rendszer képe már nem változik. A műszaki átadást követően pedig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. veszi át, a jövőben ők fogják kezelni a napvitorlákat, azaz ősszel leszedik, tavasszal pedig mindig újra kifeszítik majd 

 

– mondta Mihálik Edvin, Zöld város programért felelős tanácsnok.

 

Mihálik azt is megjegyezte, ha a szegedieknek tetszik és beválik ez a megoldás, akkor folytatódhat a napvitorlák felhelyezése a Kárász utcán. Itt más megoldás nincs a hőség enyhítésére, mert az Európa Nostra-díjas sétálóutcát nem lehet befásítani, hogy úgy csökkentsék valamelyest a nyári hőséget.