Szegeden megbontotta a zenekonzervatórium tetejét a szél, Budapesten megdőlt az országos napi szélrekord vasárnap

Nagy volt a szél. Nagyon nagy. Szegeden és környékén nem sérült meg senki. Máshol halálos autóbaleset is volt a szél miatt.
Kovács M. Norbert

2022. január 31. 15:48

Szegeden megbontotta a zenekonzervatórium tetejét a szél, Budapesten megdőlt az országos napi szélrekord vasárnap

Megdőlt az országos napi szélrekord vasárnap: Budapesten, a János-hegyen orkán erejű, óránkénti 127 kilométeres széllökés is előfordult

 

– közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn. A korábbi napi szélrekordot 1979-ben Budapest-Örsöd állomáson mérték 112 kilométer/órás erősséggel.

 

A vasárnapi viharos szelet egy Európa északi térségében elhelyezkedő viharciklonhoz kapcsolódó hidegfront átvonulása okozta Magyarországon. A legerősebb széllökéseknek a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán közzétett listájába csak óránkénti száz kilométeres sebességet meghaladó értékek kerültek. A szél csak éjszaka mérséklődött.

 

  • A János-hegyi rekordon kívül például a siófoki kikötőben óránkénti 119,5 kilométeres,
  • a Bakonyban, a Kab-hegyen 114,8 kilométeres,
  • a kecskeméti repülőtéren 112,3 és 109,8 kilométeres,
  • Kékestetőn 109,4 kilométeres,
  • a Börzsönyben, a Nagy-Hideg-hegyen 108,7 kilométeres,
  • Ferihegyen szintén 108,7 kilométeres,
  • a szentesi repülőtéren 108,7 kilométeres,
  • Kakucson pedig 106,6 kilométeres széllökéseket mértek.

 

A Dél-Pest Megyei Panoráma szerint a vasárnapi ceglédi halálos közlekedési balesetet is a szél okozta: 

 

a 311-es úton közlekedő autóst a szél sodorta át a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy kamionnak. A balesetben a rendőrség vasárnapi közleménye szerint egy 67 éves férfi vesztette életét.

 

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn azt írta: a szeles idő miatt vasárnap 1654 esethez riasztották a tűzoltókat, akik 192 helyszínen hétfő reggel is dolgoztak a károk felszámolásán. A legtöbb munkát Pest megyében és Budapesten adta a szél a tűzoltóknak.

 

Tetőket bontott meg a szél, de senki nem sérült meg Szegeden

 

Csongrád-Csanád megyében is még hétfőn délelőtt elvégzett minden munkát katasztrófavédelem azokból, amik elhúzódtak vasárnapról. Tájékoztatásuk szerint ugyan Szegeden is akad munkájuk néhány helyen, de a viharos szél inkább Szentesen és Csongrádon, valamint környékükön okozott több gondot a megyében. 

 

Jellemzően az ilyenkor szokásos hívásokat kapták: cserepek estek le háztetőkről, bádoglemezek lazultak fel a tetőkön, máshol leszakadt faágak, kidőlt fák, leszakadt távvezetékek okoztak gondot. 

 

Szegeden az egyetem Bartók Béla Művészeti Karának főépülete sérült meg a Dugonics tér és a Petőfi Sándor sugárút sarkán, az épület tetejét bontotta meg, és a bádoglemezeket gyűrte össze a szél. 

 

A katasztrófavédelem szegedi személyi sérülésről nem értesült.

 

(Nyitókép: Tűzoltók dolgoznak január 30-án Budapesten, a 18. kerületben, a Nemes utcában, ahol a viharos szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)