A pénzügyi rezsicsökkentés is megbukott

Semmit nem ér már a 150 ezres ingyenes készpénzfelvétel.
Kékes Viktória

2023. március 06. 10:26

A pénzügyi rezsicsökkentés is megbukott

A kétségtelenül jól csengő pénzügyi rezsicsökkentés szlogennel vezette be a kormány 2014 februárjától azt az intézkedést, amely lehetővé teszi, hogy azok a banki ügyfelek, akik

  • betöltötték 16. életévüket,
  • magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek,
  • és nyilatkozatot tesznek a kedvezményezett fizetési számlát vezető pénzintézetnél, havonta legfeljebb két alkalommal összesen maximum 150 ezer forint értékben ingyen vehessenek fel készpénzt a bankautomatákból.

 

Az rtl.hu most arra emlékeztet: a 150 ezer forintot annak idején a havi nettó átlagkeresethez igazítva állapították meg, 

 

ma viszont nemhogy az átlagbér, de a 154 ezer 270 forintos minimálbér sem vehető fel ingyen az ATM-ekből. A legolcsóbb banki ajánlatok is évente 3-4 ezer forintba kerülnek.

 

Egyelőre legalábbis. Hamarosan ugyanis tovább emelkednek a bankolás költségei, van olyan nagybank, amelyik már március elején lépett, és megemelte szinte az összes bankszámlákkal, kártyákkal kapcsolatos díját. Példáját néhány héten belül várhatóan a többi hitelintézet is követi majd. A bankok a tavalyi átlagos infláció mértékével, 14,5 százalékkal drágíthatják a szolgáltatásaikat. Az tehát biztosra vehető, hogy drágább lesz az ATM-es pénzfelvétel is, azaz a pénzügyi rezsicsökkentés is megbukott.