Megbukott a hídember, viszlát, Nemesi Pál! – Nemes István olvasói levele

Könnyen jött, könnyen ment: távozik a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Szeged.hu

2022. május 27. 13:30

Megbukott a hídember, viszlát, Nemesi
Pál! – Nemes István olvasói levele

Sokat elmond Nemesi Pál kormánybiztosi tevékenységéről az, ahogyan a szegediek értesültek a hírről. Nem volt nagy bejelentés, búcsúzkodás, Gulyás Gergelynek a kormányinfón elejtett félmondatából derült csak ki, hogy a „maximalista régió” (még leírni is fáj) fejlesztéséért mostantól Bányai Gábor lesz a felelős. Így ér véget egy furcsa, de rendkívül eredménytelen kormánybiztosi pályafutás.

 

2019-ben az önkormányzati választásokon egyetlen ígéretet tett, hogy megépíti a harmadik Tisza-hidat. Az eredmény jól mutatja, mennyire veszik még komolyan a városban a híddal kapcsolatos fideszes ígéreteket: Botka László polgármester pályájának legnagyobb győzelmét aratta, a szavazatok 60 százalékával választották meg újra a szegediek. Nemesi Pál akkor békésen elvonulhatott volna, milliárdos nagyvállalkozóként folytathatta volna üzleti pályafutását. De másképp döntött, saját házi médiát épített magának Szegeden és kormánybiztosi megbízatást vállalt.

 

“És most nincs más, hát jöjj elő

Húsrágó, hídverő, félkarral ölelő...”

 

– énekli Lovasi András a Kispál korai slágerében. Nemesiről pedig gyorsan kiderült, hogy inkább húsrágó, mint hídverő. Még a NER 12 éves, korrupciótól hemzsegő történetében is egyedülálló ugyanis, ami ezután történt. A Nemesi család cégei elkezdtek eszeveszett tempóban nyerni a közbeszerzéseken, másfél milliárdért építhettek inkubátorházat az ELI Science Parkban, majd később ugyanitt megnyerték a járműipari kompetencia központ kivitelezést is, de szintén másfél milliárdért ők újították föl a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épületét.

 

Egészen addig még az Orbán-rendszerben is példátlan volt, hogy egy magas rangú kormánytisztviselő milliárdos állami megbízásokat nyerjen – ráadásul éppen abban a régióban, aminek a fejlesztéséért ő a felelős. Hitetlenkedve néztük, amikor Nemesi bejelentette, hogy kormánybiztosként sürgetni fogja a kormánynál annak a beruházásnak a megvalósítását, aminek a kivitelezéséért a saját építési vállalata volt felelős. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha polgármesterként valódi befolyást kapott volna a városban!

 

 

És miközben a Nemesi féle cégek degeszre keresték magukat, egyetlen egy ügyben nem történt semmi kézzelfogható, a beígért harmadik Tisza-híd nem haladt sehová. Készültek végeláthatatlan interjúk, cikkek, Facebook bejegyzések, fotók mindenféle egyeztetésekről, de konkrétum semmi. Ráadásul a Fidesznek köszönhető, óriási költségvetési hiány miatt pedig most az egész országban leállítják a meg nem kezdett beruházásokat.

 

A saját cégek pénzzel tömése az korrupció, ami a híddal történt (vagyis inkább nem történt), az meg árulás. A távozó kormánybiztos most maga vallotta be, hogy ebben a kormányzati ciklusban biztosan nem épül meg. Ezért kellett két évig hetente friss hírekkel jelentkezni a nagy projektről?

 

A fideszesek nem okoztak meglepetést, megint hazudtak a kampányban, majd arra használták a hatalmukat, hogy a saját zsebüket megtömjék még pár milliárddal, míg a szegedi fejlesztések elmaradtak. Na ezért is történhetett meg az, hogy április 3-án, amikor Orbánék mindent megnyertek, amit csak lehetett, Szegeden mindkét jelöltjüket vereséget szenvedett. Mert mi nem kérünk azokból a politikusokból, akik nem hajlandók a városunkat a saját kicsinyes érdekeik elé helyezni!

 

Nemes István