Megállt a gabonaszállítás a Fekete-tengeren, nem mernek elindulni a hajók

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. október 30-án este.
Garai Szakács László

2022. október 30. 21:11

Megállt a gabonaszállítás a
Fekete-tengeren, nem mernek elindulni a hajók

Podoljak: Népirtás folyik Ukrajnában

Eljött az idő, hogy Oroszország megértse, nincs visszaút – írta Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren. Oroszországnak nincs helye a tárgyalóasztalnál. Ukrajnában népirtás folyik, egy olyan háború, amit az oroszok el fognak veszteni, és életfogytig tartó börtönbüntetés vár rájuk – fogalmazott Mihajlo Podoljak.

 

Szolidaritási tüntetést rendeztek Prágában

Tízezrek tüntettek vasárnap délután Ukrajna mellett, a félelem és a gyűlölet ellen. A „Csehország a félelem ellen. Megbirkózunk vele!” jelszó alatt megrendezett nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű polgári mozgalom kezdeményezte.

 

– Eljött az ideje, hogy kinyilvánítsuk szolidaritásunkat Ukrajnával. Meg kell mutatnunk, hogy a harminc éve kiharcolt demokratikus értékeinket nem hagyjuk elvenni, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni! – mutatott rá Hana Třeštíková cseh filmrendező, a tüntetés egyik szónoka. A nagygyűlésen, aminek résztvevőihez videóüzenetben Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége is szólt, több cseh politikus és ismert közéleti személyiség is részt vett. Megjelent mások mellett Miloš Vystrčil, a parlamenti felsőház, a szenátus elnöke.

 

– Oroszország ma már nem az ukrán hadsereg, hanem a civil ukrán társadalom ellen harcol – mondta az ukrán first lady. – Bár az energetikai szektor elleni orosz támadások növelik a civil lakosság szenvedését, az ukránokat ezzel sem fogják megtörni.

 

Több felszólaló élesen bírálta a cseh kormány és az Európai Unió elleni pénteki prágai megmozdulást, amelyen Prága és Brüsszel Ukrajnát támogató politikáját támadták. A pénteki tüntetés, amelyet szintén cseh civilek szerveztek, szerintük ellentétes volt Csehország érdekeivel, Oroszország érdekeit szolgálta, és azok vettek rajta részt, akik bedőltek az orosz dezinformációs kampánynak. A Seznam.cz hírportál szerint a vasárnapi megmozdulás egyfajta ellentüntetés volt a pénteki rendezvénnyel szemben.

 

Hana Strašáková, a Millió pillanat a demokráciáért szóvivője kijelentette: támogatni kell a Petr Fiala vezette mostani jobbközép kormányt, amely szerinte demokratikus, és a nehéz helyzetben is párbeszédét folytat a cseh társadalommal. A mozgalom a korábbi években több tüntetést is szervezett az Andrej Babiš vezette balközép kormány ellen.

 

– Itt az ideje, hogy megszabaduljunk félelmeinktől. Megteszem én is, és nyilvánosan bejelentem, hogy én is az LBMT-közösséghez tartozom – jelentette be Strašáková.

 

A vasárnapi prágai tüntetés résztvevőit, akik fejei felett sok cseh, ukrán, európai uniós és amerikai zászló lengett, a szervezők több mint százezerre becsülték, a rendőrségi közlemény több tízezer emberről beszélt.

 

Ezeket tanítják a britek az újonc ukrán katonáknak

Íme a brit védelmi minisztérium „órarendje”:

  • fegyverkezelés,
  • támadó és védekező taktikák,
  • a fegyveres konfliktusok jogi környezete,
  • lőtéri képzés és lövészet,
  • járőrözési technikák,
  • egészségügyi képzés (harctéri elsősegélynyújtás)
  • védelmi feladatok bevetés közben,
  • kiberbiztonsági tudatosság,
  • vidéki környezetre való felkészítés.

 

2015 óta a britek az ukrán fegyveres erők több mint 22 ezer tagját képezték ki, az új képzési program ezt a munkát folytatja. A képzési programot olyan önkénteseknek indították, akik kevés vagy semmilyen katonai tapasztalattal nem rendelkezve csatlakoztak az ukrán hadsereghez.

 

Több mint kétszáz gabonahajó várakozik a Fekete-tengeren, nem mernek továbbmenni

A gabonafolyosó orosz blokádja már szeptemberben megkezdődött: az oroszok csökkentették az ellenőrzések napi számát, és lassították is a folyamatot, ezért 176 hajóból álló sor alakult ki. A júliusban török közvetítéssel aláírt megállapodás keretében már 9 millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak Ukrajnából. A megállapodás eredetileg november 19-éig lett volna érvényben.

 

Blinken: Oroszország fegyverként használja az élelmiszert

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszert azzal, hogy felfüggesztette részvételét az ENSZ égisze alatt tető alá hozott gabonamegállapodásban. Korábban Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte Moszkva lépését, amelyek egyes területeken a világban éhezéshez vezethetnek.