Megállapodtak az uniós tagállamok az orosz olajembargóról

A csővezetéken szállított nyersolajra ideiglenesen nem terjed ki a tilalom.
Kékes Viktória

2022. május 31. 06:56

Megállapodtak az uniós tagállamok az orosz olajembargóról

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nem sokkal éjfél után Twitter-posztban jelezte, hogy több órás tárgyalás után sikerült az uniós állam- és kormányfőknek megállapodni az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról:

 

„Ez azonnal fedezi az az Európai Unióba irányuló olajexport kétharmadát. Az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében”.

 

 

Már ebből sejteni lehetett, hogy Magyarország  kérésének megfelelően, a csővezetéken szállított kőolaj egyelőre mentességet kap a tilalom alól. Orbán Viktor Facebookra feltöltött videója megerősítette ezt a feltételezést. 

 

A miniszterelnök éjjel egy órakor jelentkezett be az ülés helyszínéről, és azt mondta:

 

„A legfontosabb hír, hogy megvédtük a rezsicsökkentést! Sikerült visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon. Van elég bajunk enélkül is. Egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, ha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot. Ez felért volna egy atombombával. De ezt sikerült elkerülni. Olyan megállapodást hoztunk tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat. A családok ma este nyugodtan aludhatnak, a leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni”.

 

 

A mentesség azonban csak időleges. A tagállami vezetők zárónyilatkozatában az szerepel, hogy a lehető leghamarabb visszatérnek az átmeneti kivétel kérdéséhez. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig Twitterén arról ír, hogy az unió az orosz olajexport 90 százalékát beszünteti az év végéig. Von der Leyen szerint a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével.

 

 

Az elfogadott szankciós csomag az olajembargó mellett olyan, Oroszország számára fájdalmas intézkedéseket is tartalmaz, mint például a Sberbank kizárása a SWIFT nemzetközi pénzügyi elszámolórendszerből.

 

Az ET ülésére videón bejelentkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki gyors cselekvésre és egységes fellépésre sürgette az uniós tagállamokat. Az ülésen az uniós állam- és kormányfők meg is szavaztak 9 milliárd eurót Ukrajna helyreállításának finanszírozására.