Megállapodás született Szerbia és Koszovó között a rendszámtáblák ügyében

Ezzel jelentősen csökkent a feszültség mértéke a térségben.
Kékes Viktória

2022. november 24. 12:34

Megállapodás született Szerbia és Koszovó között a rendszámtáblák ügyében

„Megállapodtunk. Örömmel jelentem be, hogy Koszovó és Szerbia főtárgyalói megegyeztek a további eszkaláció elkerülésére irányuló intézkedésekről” – ezekkel a szavakkal jelentette be Twitterén Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, hogy megegyezés született a Szerbia és Koszovó között két éve tartó rendszámtáblavitában

 

A szerbiai közszolgálati televízió tudósítása szerint, az uniós közvetítéssel, szerda késő este született egyezség alapján Szerbia felhagy azzal, hogy koszovói települések nevével ellátott rendszámokat állítson ki, Koszovó pedig eláll a koszovói szerbek rendszámtáblacseréjére vonatkozó intézkedésektől, illetve a pénzbüntetések kirovásától. A szerb fél azt is vállalta, hogy nem állít ki új rendszámtáblákat, ám a megállapodás értelmében joga van a régiek megújítására. A rendszámtáblacsere mintegy tízezer koszovói szerbet érintene. 

 

A megállapodással jelentős mértékben csökkent a feszültség mértéke a térségben.

 

A mintegy két éve tartó rendszámtábla miatt legutoljára augusztus elején lángoltak fel az indulatok a koszovói-szerb határon. Az egyre eszkalálódó konfliktus miatt akkor a koszovói kormány elhalasztotta annak a határozatnak az elfogadását, amely arra kötelezné az ország északi részén élő szerbeket, hogy cseréljék le gépjárműveiken a rendszámokat. Ez azért vezetett feszültséghez, mert az ország északi részén élő szerb lakosság nem ismeri el Pristina fennhatóságát, a rendszámtáblák cseréjére irányuló törekvést pedig a szerb nép elleni lépésként értékelték.

Címlapon

mutasd mind