Megalapozott és időszerű volt az ítélkezés a Szegedi Törvényszéken és Szegedi Ítélőtáblán

Garai Szakács László

2022. május 17. 14:49

Megalapozott és időszerű volt az
ítélkezés a Szegedi Törvényszéken és Szegedi Ítélőtáblán

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a bíróságok összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatóján azt mondta, tavaly a Szegedi Törvényszéken és Szegedi Ítélőtáblán is növekedett a befejezett ügyek száma, 3,3, illetve 6,7 százalékkal. Jelentősen csökkent a folyamatban lévő eljárások száma, az ügyhátralék a törvényszéken 21, a táblabíróságon 17 százalékkal – közölte az elnök.

 

– Az OBH 2020-ban hozott intézkedéseket az ítélkezés időszerűségének javításáért – emlékeztetett Senyei György. Az elnök hangsúlyozta, bár előfordulnak olyan ügyek, ahol a bizonyítás széles spektruma vagy a jogi kérdés összetettsége miatt nem lehet az ügyek gyors lezárását várni, a jogkereső közönség indokolt igénye, hogy ne legyenek elhúzódó ügyek. Az 2020 augusztusa óta az idei első negyedév végéig országosan 38 százalékkal csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma. A Szegedi Törvényszéken és az Ítélőtáblán is sikerült komoly előrelépést elérni.

 

A pandémia következtében a bíróságok munkájában is előtérbe kerültek a digitális alkalmazások. 2021 első félévében országosan harminc új távmeghallgatási mobil végpontot alakítottak ki. A Szegedi Törvényszéken és a hozzá tartozó járásbíróságokon tíz, az ítélőtáblán egy távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterem van. A törvényszéken tavaly 1813, a táblabíróságon 55 távmeghallgatást tartottak. Senyei György kifejtette, a távmeghallgatási rendszer használata a jövőben is indokolt, hiszen jelentős idő- és pénzmegtakarítást jelent nemcsak a bíróságoknak, hanem a jogkereső ügyfeleknek is.

 

Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke azt mondta, a bíróság leterheltsége a vidéki táblabíróságokhoz hasonló. Tavaly a büntető peres ügyek számának csökkenése megállt, a polgári ügyeké kis mértékben nőtt, a táblabíróságra 1489 ügy érkezett, 1538 ügyet fejeztek be. A büntetőügyek több mint 60 százalékát befejezték hat hónapon belül, a polgári ügyeknél mintegy 98 százalék ez az arány. Az ítéletek megalapozottságával kapcsolatban az elnök elmondta, büntető ügyszakban tavaly a táblabíróság 16 döntésével szemben nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, ezek közül a Kúria egyet sem változtatott meg vagy helyezett hatályon kívül.

 

Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke közölte, bár összességében csökkent a törvényszékre és az illetékességi területén működő járásbíróságokra érkező ügyek száma, a járásbírósági szinten polgári ügyszakban a legnagyobb mértékben nőtt országos összehasonlításban az ügyek száma. A büntető ügyszakban is jelentősen emelkedett a nem peres, különösen a nyomozási ügyek, a bírói engedélyes kényszerintézkedéssel kapcsolatos eljárások száma.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind