Megkezdte a munkát a Schadl-bizottság

A Völner Pállal korrupciós botrányba keveredett Schadl 2016 és 2020 között összesen 19 ingatlant vásárolt meg, ezek közül kilencet önkormányzati tulajdonból. A kizárólag ellenzéki politikusokból álló bizottság feladata ezeknek a korrupciógyanús lakásvásárlásoknak a vizsgálata lesz.
Kékes Viktória

2022. február 11. 13:48

Megkezdte a munkát a Schadl-bizottság

Mi is beszámoltunk arról, hogy a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke gyanús körülmények között jutott önkormányzati ingatlanokhoz. 

 

A Schadl György által megvásárolt lakásokat csak a helyi lapokban hirdették, rendre az utolsó pillanatban kerültek fel az önkormányzatok eladási listájára, és azokhoz – egy kivételével – licit nélkül, kikiáltási áron jutott hozzá.

 

A korrupciógyanús ingatlaneladásokat vizsgáló bizottság Karácsony Gergely kezdeményezésére jött létre, tagjai Niedermüller Péter, Baranyi Krisztina és Pikó András polgármesterek, illetve két, ötödik kerületi önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra és Kovács Alex Gábor.

 

  • Niedermüller Péter, a bizottság elnöke elmondta, döntés született arról, hogy Rogán Antal miniszert, az ötödik kerület volt polgármesterét; Szentgyörgyvölgyi Pétert, Rogán utódját;
  • Vattamány Zsoltot, a hetedik kerület korábbi fideszes polgármesterét;
  • Sára Botondot, a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét; a nyolcadik kerület volt fideszes polgármesterét; Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettest; Juhász Pétert, aki ellenzéki politikusként sok ötödik kerületi ingatlanügyet tárt fel;
  • Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettest; valamint a két kerület volt és jelenlegi vagyongazdálkodási vezetőit is meghívják a testület ülésére.

 

Annak azonban kevés esélye van, hogy a fideszes politikusok eleget tennének a meghívásnak, hiszen a nekik felajánlott bizottsági helyeket sem fogadták el arra hivatkozva, hogy a testületnek nincs jogköre kerületi ügyeket vizsgálni, ráadásul szerintük csak a Városháza-ügyről akarják elterelni a figyelmet. (Ez utóbbiban egyébként már lezárult a vizsgálat, amely kimondta, hogy nem bizonyítható, hogy az önkormányzat el akarta volna adni a Városházát.) Az V. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén pedig a Schadl-ügyet érintő egyetlen ellenzéki javaslatot sem vett napirendre a fideszes többségű testület.