Megakadtak a béketárgyalások, több száz ukrán katona adta meg magát Azovsztalnál, francia és olasz diplomatákat utasított ki Oroszország

Az orosz–ukrán háború legfontosabb hírei 2022. május 18-án koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 18. 14:26

Megakadtak a béketárgyalások, több száz ukrán katona adta meg magát Azovsztalnál, francia és olasz diplomatákat utasított ki Oroszország

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – jelentette be szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország csatlakozási kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami állítása szerint növelni fogja a katonai szövetség biztonságát – adta hírül az MTI.

 

A két észak-európai állam csatlakozásának Törökország tehet keresztbe: a napokban Recep Tayyip Erdoğan török elnök határozottan ellenezte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, amiért menedékjogot adnak a Kurdisztáni Munkáspárt „terroristáinak”.

 

Human Rights Watch: nyilvánvaló, hogy háborús bűnöket követtek el az orosz megszállók

A háború kitörését követő hetekben az oroszok megszállták a Kijev környéki területeket és az északi Csernyihiv régió egyes részeit megszálló, ahol önkényesen gyilkolták és kínzásoknak vetették alá a civileket, melyek nyilvánvaló háborús bűncselekményeknek minősülnek – állítja friss jelentésében a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet.

 

Összesen huszonkét kivégzésről, kilenc egyéb jogellenes gyilkosságról, hat feltételezhetően erőszakos elhurcolásról és hét kínzásról számolnak be, amiket orosz katonák követtek el. További huszonegy civil lakos értesítette a szervezetet arról, hogy jogtalanul tartották fogva őket embertelen és megalázó körülmények között. 

 

Giorgi Gogia, a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója azt mondta:

 

 „Az északkelet-ukrajnai területeket megszálló orosz erők által a háború elején elkövetett számos atrocitás visszataszító, törvénytelen és kegyetlen. Ezek a polgári lakosság elleni visszaélések nyilvánvalóan háborús bűnök, amelyeket azonnal és pártatlanul ki kell vizsgálni, és megfelelő eljárást kell indítani.”

 

Peszkov: megakadtak a béketárgyalások

A béketárgyalások nem haladnak előre, tudomásul vesszük, hogy az ukrán fél nem hajlandó folytatni azt – idézi Dmitrij Peszkov Kreml szóvivőt a Guardian. 

 

Tegnap Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes számolt be arról, hogy az ukrán fél „gyakorlatilag kivonult” a tárgyalásokról. 

 

Több száz ukrán katona adta meg magát az Azovsztalnál

Több száz ukrán katona adta meg magát a bekerített mariupoli Azovsztal acélműben – közölte szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az MTI tudósítása szerint.

 

„Mariupolban az Azov nacionalista alegység fegyveresei és az Azovsztal üzemben magukat elsáncoló ukrán katonák közül is újabbak adták meg magukat. Az elmúlt 24 órában 694 fegyveres adta meg magát, köztük 29 sebesült” – mondta Konasenkov.

 

A szóvivő szerint május 16-a óta összesen 959 harcos adta meg magát, köztük nyoclvan sebesült. Közülük ötvenegyen kórházi ápolásban részesülnek az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecki Népköztársaság Novoazovszk kórházában.

 

Mariupolból büntető táborokba szállították a civileket az oroszok

Ljudila Deniszova ukrán emberi jogi biztos állítása szerint az orosz hadsereg több mint 3000 Mariupolból elhurcolt civilt tart fogva egy kelet-ukrajnai büntető telepen. Az ombudsman hozzátette: a civilek többségét (köztük olyanokat is, akik humanitárius segélyeket szállítottak az ostromlott városba) már egy hónapja tartják fogva, de a „különösen megbízhatatlannak” minősített személyeket, például katonákat már több mint két hónapja.

 

Harmincnégy francia és huszonnégy olasz diplomatát utasított ki Oroszország

A Guardian szerint ez lehet a válaszlépés arra, hogy áprilisban Franciaország harmincöt, Olaszország pedig harminc orosz diplomatát utasított ki egy uniós együttműködés keretében.

Címlapon

mutasd mind