Megadták a szikrát a forradalomnak, majd bölcsességből is jelesre vizsgáztak a szegediek 1956-ban: itt a Szeged Podcast tizenkettedik adása!

Heti podcast-sorozatunk legfrissebb részét teljes egészében a forradalom évfordulójának szenteltük, két szakértővel, egy hadtörténésszel és egy szociológussal beszélgettünk az '56-os szegedi eseményekről.

2020. október 23. 19:42

Megadták a szikrát a forradalomnak, majd bölcsességből is jelesre vizsgáztak a szegediek 1956-ban: itt a Szeged Podcast tizenkettedik adása!

1956 történetéről sokat lehet hallani az iskolákban, és minden évben október 23-a környékén a tévében, a rádióban, az interneten, mindenhol. A huszadik századi magyar történelem egyik legfontosabb eseményének szegedi történéseiről, azoknak a miértjéről, mikéntjéről és megítéléséről viszont már sokkal kevesebb szó esik ilyenkor.

  • Tudta például, hogy eredetileg miért gyűltek össze a diákok október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditorium Maximumában, ahol aztán újjáalakult a MEFESZ, amit a forradalom szikrájának szokás tekinteni?
  • Vagy hogy pontosan mi történt október 23-án este a szegedi belvárosban?
  • És hogy hogyan zajlott a Takaréktár utcai sortűz, egyáltalán mennyi ember és katona volt az utcában, ahol többen is életüket vesztették?
  • Ismeri a szegedi események hőseinek neveit?

Ha ezek közül akár csak egyre is nem a válasz, akkor már megéri meghallgatnia a Szeged Podcast legfrissebb adását, amiben Jancsák Csaba szociológussal, az SZTE Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékének vezetőjével, és Kiss Gábor Ferenccel, az SZTE hadtörténészével beszélgettünk a forradalom szegedi eseményeiről.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 012 · 2020.10.23.

 

Az adás végén levezetésképpen több kikapcsolódási lehetőséget is ajánlunk a hétvégére.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn