Meg tud különböztetni egy citrombillegetőt egy sárga billegetőtől? Én sem, de a madarászok igen, és ők nagyon örülnek, hogy újra láttak egy ilyen madarat (frissítve)

Ritkán látják, most Szatymaznál Barkóczi Csaba le is fotózta.
Garai Szakács László

2022. április 25. 12:20

Meg tud különböztetni egy
citrombillegetőt egy sárga billegetőtől? Én sem, de a madarászok
igen, és ők nagyon örülnek, hogy újra láttak egy ilyen madarat (frissítve)

Update: egy olvasónk azt írta

 

„a Wikipédia lemaradt, már négy citrombillegetőt gyűrűztek Magyarországon, ráadásul egyet a Fehér-tónál.”

 

Ebben akkor már jobban állunk!

 

Korábban írtuk:

 

A billegetést én a barázdánál abbahagytam, így már az is érdekes adat volt a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Csoportjának Facebook-posztjából, hogy van sárga billegető is. Ehhez képest van a citrombillegető, ami egészen ritkán látható nálunk, nem csoda, hogy rajonganak a madármegfigyelők.

 

A madarat egy Szatymaz környéki bányatavon fotózta le Barkóczi Csaba. Szeret elvegyülni a sárga billegetőkkel. Testhossza 17 centiméter, szárnyfesztávolsága 24–27 centiméter, testtömege 18–25 gramm. Feje és egész alsó teste élénk citromsárga, nyakának hátsó része és hasának eleje fekete. Szeme sötétbarna, csőre fekete, lába barnásfekete. A kihalástól nem fenyegetett madár, de mégse szervezzünk rá olasz vadászokat. Természetvédelmi értéke tízezer forint.

 

 

Hogy mennyire ritka madár, jól jelzi, hogy először 1989. május 6-án észleltek egy hím példányt a fertőrákosi üdülőtelepen, a Fertő partján. Gyűrűzni sem egyszerű, a Wikipédia szerint Magyarországon eddig egyetlen példányát gyűrűzték csak meg.