Még több hatalmat kap Rogán Antal

Ha ez még egyáltalán lehetséges.
Kékes Viktória

2022. október 19. 11:51

Még több hatalmat kap Rogán Antal

A rendkívüli helyzetekben kulcsfontosságú titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenység egy újabb fajsúlyos része kerülhet Rogán Antal kabinetminiszter közvetlen irányítása alá – írja a Népszava

 

A lap szerint egy pécsi egészségügyi szakmai konferencián tartottak egy előadást a védelmi igazgatás átalakulásáról és a prezentáció több táblázata és ábrája eljutott hozzájuk. 

 

Ezek alapján a Rogán alá tartozó Védelmi Igazgatási Hivatal fennhatósága alatt formálódik az új Nemzeti Eseménykezelő Központ.

 

Erről egy 2021-es törvény tesz említést, amely szerint a „védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” üzemelteti, fő feladata pedig az összkormányzati válságkezelés, illetve a különleges jogrendi feladatellátás szakmai koordinációja és összehangolása felkészülési időszakban, valamint védelmi és biztonsági esemény idején. Ilyen lehet például a vörösiszapkatasztrófa, árvíz, migráció, pandémia, orosz-ukrán háború. Így tehát az új központ alkalmas lenne a korábbi operatív törzsek, rendkívüli jogrendi munkacsoportok, Honvédelmi Tanács titkársági feladatainak kiváltására. 

 

A kormány azt szeretné, ha 2023 nyarára jönne létre az eseménykezelő központ és vele együtt egy „Szimulációs és Modellező Központ”, a Rogán alá történő szervezés pedig egybevág a titkosszolgálati rendszer átszervezésével. A Népszava arra emlékeztet, hogy a polgári titkosszolgálatok az áprilisi választás után átkerültek a kormányzati propagandát vezető miniszter fennhatósága alá, a vezetőket szinte azonnal lecserélték, júliusban pedig 30 milliárd forinttal emelte a kormány a költségvetésüket.