Még több fegyvert kérnek az ukránok, felfüggesztették az oroszok tagságát ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, súlyos veszteségeikről beszélt a Kreml-szóvivő, 28 év után új dalt adott ki a Pink Floyd a háború miatt, Chanel-táskákat vagdosnak orosz modellek

Ez történt az orosz–ukrán háborúban csütörtökön délután és este. Összefoglaló.
Kovács M. Norbert

2022. április 07. 23:48

Még több fegyvert kérnek az ukránok, felfüggesztették az oroszok tagságát ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, súlyos veszteségeikről beszélt a Kreml-szóvivő, 28 év után új dalt adott ki a Pink Floyd a háború miatt, Chanel-táskákat vagdosnak orosz modellek

Ukrajna még több fegyvert kér a NATO-tól: rakétákat, légvédelmi rendszereket, repülőket és más harci járműveket.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig további szankciókat kért Oroszország ellen, legutóbbi videóüzenetében arra szólította fel a Nyugatot, hogy bojkottálja az orosz olaj felhasználását is. 

 

Az ukrán elnök szerint Oroszország annyit keres az olajexportból, hogy Putyin nem érzi szükségét, hogy komolyan vegye a béketárgyalásokat. 

 

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, exportjának több mint fele Európába irányul.

 

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta, hogy Oroszország tagságát függesszék fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, az erről szóló javaslatot több mint kétharmados többséggel, 93 igen szavazattal fogadták el. 

 

Magyarország mellett az oroszok legnagyobb európai szövetségese, Szerbia is igennel voksolt. 

 

Az európai és észak-amerikai országok többsége mellett Japán, Dél-Korea és több afrikai, latin-amerikai, illetve óceániai állam is igennel szavazott. A nemmel szavazott Kína, Irán, Szíria, Oroszország, Észak-Korea, Belarusz, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Eritrea. A tartózkodott például India, Mexikó és Szaúd-Arábia.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a brit Sky Newsnak a többi között elismerte, hogy csapataik komoly veszteségeket szenvedtek Ukrajnában, és szó szerint tragédiának nevezte az eseményeket. Ez feltűnően szembemegy az eddigi hivatalos orosz kommunikációval, ami a független becslésekhez képest eddig jelentősen kevesebb áldozatról számolt be. A szóvivő az interjúban ugyanakkor Ukrajnát azzal vádolta, hogy a saját állampolgárait használja védőpajzsnak, a napokban napvilágot látott bucsai mészárlás felvételeit hamisnak nevezte. Putyin is hasonlóan vélekedik, szerinte a bucsai mészárlás durva provokáció Ukrajnától.

 

Mariupol polgármestere szerint több mint 5000 civil, köztük 210 gyermek halt meg a városban a háború kezdete óta.  

 

Több mint 4800 olyan esetet vizsgál az ukrán főügyészség, amikkel kapcsolatosan felmerült a gyanú, hogy az orosz háborús bűnök lehetnek.

 

Újabb szankciók jöhetnek Oroszországgal szemben, az Európai Parlament az orosz kőolaj, szén, nukleáris fűtőanyag és földgáz teljes embargóját sürgeti, de Litvánia után Észtország is leállítaná a teljes orosz gázimportot. Svájc eddig 7,5 milliárd franknyi orosz vagyont zárolt.

 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az amerikai szenátus egyik bizottsági meghallgatásán a többi között arról is beszélt, hogy amerikai hírszerzőik információkkal segítik ki Ukrajnát a Donyec-medencei hadműveletekben. A CNN szerint ez volt az első alkalom, hogy egy amerikai tisztviselő nyilvánosan is elismerte, hogy az Egyesült Államoknak szerepe van az ukrajnai hadműveletekben.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint semmi jel nem utal arra, hogy Putyin megváltoztatta volna a célját, vagyis, hogy elérje Ukrajna teljes ellenőrzését. A főtitkár a NATO külügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli ülése után azt nyilatkozta, hogy a háború akár évekig is elhúzódhat. 

 

„A háború befejezésének legegyszerűbb módja, ha Putyin elnök visszavonja csapatait, véget vet a háborúnak, leül, és komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesz a megoldás érdekében. De reálisnak kell lennünk, semmi jel nem utal arra, hogy Putyin megváltoztatta volna az általános célját, ami nem más, mint Ukrajna ellenőrzése, valamint jelentős katonai győzelmek elérése a harctéren”

 

– mondta Jens Stoltenberg.

 

Valakik 

 

„Ruszkik haza” 

 

szövegű feliratot festettek a budapesti orosz nagykövetség épülete mellé a járdára még csütörtökön délelőtt. A helyszínre érkező rendőrök megpróbálták lemosni a feliratot, ami első körben nem sikerült, pár órával később azonban már nem volt látható a felirat. 

 

A VI. Kerületi Rendőrkapitányság rongálás miatt indított eljárást ismeretlen elkövetővel szemben.

 

Orosz modellek és influenzerek Chanel-táskák feldarabolásával tiltakoznak a luxusmárka oroszokat érintő szankciói ellen, írta meg a Sky News. A hírességek videóikban ollóval, sövényvágóval, vagy valami kellően nagy, vágásra alkalmas eszközzel szétvágják a több ezer eurós Chanel táskáikat. A francia divatcég korábban számos nagy márkával együtt beszüntette oroszországi tevékenységét, és azt az uniós szankciót is betartják, hogy a 300 euró feletti termékeiket nem adják el orosz vevőknek, még a francia Riviérán sem. Ezeket a szankciókat sok orosz modell és híresség ruszofóbiának tekinti. Volt, aki olyan szöveg kíséretében vágta szét a méregdrága luxustáskáját (2000-2500 euro körül mozognak a kezdő árai ezeknek), hogy 

 

„Ha a Chanel nem tiszteli az ügyfeleit, akkor nekünk miért kellene tisztelnünk a Chanelt?”

Huszonnyolc év után új dalt adott ki a Pink Floyd Hey Hey Rise Up címmel.

A dalt az ukrán Boombox zenekar énekesének, Andrij Hlivnyuknak a vokáljaival vették fel, és Ukrajnának ajánlják.

A dal bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel. David Gilmour bízik benne, hogy zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyének.

 

„Egyszerre szeretnénk erősíteni a humanitárius szervezetek támogatását, és erősíteni a morált is. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajna felé, és megmutatni azt, hogy a világ többsége szerint elfogadhatatlan, hogy egy szuperhatalom megszáll egy független, demokratikus országot”

 

– mondta a dal kapcsán Gilmour.