Még régi, képcsöves tévéje van? Telekomos az előfizetése? Ajjaj...

Nem Bolondok napi a hír: a Magyar Telekom április 1-jétől 145 településen több 14 ezer háztartást érintően megszünteti az analóg kábeltévézés lehetőségét és több digitális tévécsomag-szolgáltatást is kivezet.

2018. április 03. 14:47

Még régi, képcsöves tévéje van? Telekomos az előfizetése? Ajjaj...

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ennek kapcsán adott ki közleményt. Az alaphelyzet ez:

a szerződéseket a Telekom március végi hatállyal felmondta, az előfizetőknek pedig más, digitális kábeltévécsomagot, illetve úgynevezett IPTV-szolgáltatást kínál fel.

Az előfizetők az alábbiakat választhatják:

  • maradnak az eddigi szolgáltatónál és az ajánlatok közül választva vagy digitális tévézésre, vagy IPTV-zésre váltanak,
  • illetve dönthetnek úgy is, hogy inkább átszerződnek egy versenytárs szolgáltatóhoz, ha van ilyen a lakóhelyükön.

A piaci trendeket jelzi, hogy a kábelszolgáltatókon keresztül televíziószolgáltatásra szerződött fogyasztók háromnegyede már digitális kábeltévé- vagy IPTV-előfizetést használ.

Az NMHH általános tanácsai

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kiemelt figyelemmel kíséri a televíziószolgáltatók eljárásának jogszerűségét a digitális átállás során, így a Magyar Telekom tavaszi tevékenységét is. Váltás előtt egyrészt javasolt alaposan megismerni a felajánlott új konstrukciókat, összevetve a feltételeket a szolgáltatói általános szerződési feltételekkel (ÁSZF). Másrészt az előfizetőknek érdemes tájékozódniuk arról, van-e jelen más olyan szolgáltató az adott lakóhelyen, amelyik az igényeiknek esetleg jobban megfelel (ha nincs, akkor viszont akár szolgáltatás nélkül is maradhat a fogyasztó). Ha az előfizetők a felmondáskor vagy új szerződés megkötésekor esetleg jogsértést tapasztalnak a szolgáltató magatartásában, az NMHH-hoz fordulhatnak.

(fotók: Fortepan)

Noha a digitális átállás számos előnnyel jár, érhetik hátrányok is az előfizetőket: például elképzelhető, hogy ugyanazért az előfizetési díjért az átállás után kevesebb csatornából válogathatnak, mint korábbi csomagjaikban; vagy ugyanannyi csatornáért többet kell majd fizetniük, ha több készüléken szeretnének tévézni, akkor a digitális vételhez több médiakonverterre (set-top-boxra) lesz szükségük, melyek közül a szolgáltatók csak az elsőt szokták díjmentesen biztosítani.

Akár több médiakonverterre is szükség lehet egy háztartásban

Ha az előfizetőnek modern – digitális kábeltévé-szolgáltatásra képes, úgynevezett DVB-C tuneres – televíziókészüléke van, akkor nincs szükség a médiakonverterre a digitális csomagokhoz; egyszerűen csak be kell hangolni az új digitális csatornákat. Minden esetben külön technikai berendezés vagy berendezések kellenek viszont az IPTV-szolgáltatáshoz – a „sima”, digitális csomagokhoz használt set-top-boxok nem feltétlenül jók erre –, de mind a hagyományos, mind a modern tévékészülékek alkalmassá tehetők annak vételére.

Hagyományos képcsöves készülékhez kell a médiakonverter – analóg-digitális jelátalakító –, ha digitális előfizetést választ az előfizető. Ezt a szolgáltató biztosítja és el is végzi a szükséges szerelést, de bizonyos technológiák – például vezeték nélküli kapcsolat – esetében ezért az előfizetőtől díjat kér. Ráadásul, ha az előfizető több tévékészüléket használ és szeretne is a jövőben használni egyszerre, akkor minden hagyományos készülékhez – és IPTV-szolgáltatás választása esetén az IPTV-adás vételéhez modern televíziókészülékek esetében is – külön-külön médiakonverter kell, melyekből a Telekom jelenleg csak egyet ad át ingyen. További konverterekhez külön bérleti díjat kér, és a felvételopció használatáért is külön kell még fizetni.

A hírközlési előfizetők jogairól általában

Arról, hogy milyen jogai vannak a hírközlési előfizetőknek általánosságban szerződéskötéskor, módosításkor, bővebben az NMHH korábbi közleményeiből is érdemes tájékozódni: itt és itt, illetve a média- és hírközlési biztos oldalán.

Ha az előfizető úgy dönt, hogy kábeltévés előfizetés helyett ezentúl közvetlen földfelszíni vétellel kíván televíziózni, akkor is szüksége lesz médiakonverterre, mert Magyarország az uniós előírásoknak megfelelően 2013-ban átállt a digitális földfelszíni televíziózásra.

Mérlegelendő szempontok azoknak, akik a jelenlegi szolgáltatójuk ajánlatát fogadják el

Ha a digitális csomagok közül a kódolatlan digitális kábel díjcsomagot választja az előfizető, akkor – a Telekom honlapján található tájékoztató alapján – a szolgáltatás havi díja és csatornakínálata változatlan marad. Érdemes azonban minden esetben alaposan áttanulmányozni a feltételeket, hogy a korábbi analóghoz képest az új csomagban valóban ne legyen kevesebb csatorna a váltás után (ami akár meg is változtathatja a fogyasztó döntését).

Ha IPTV-szolgáltatás előfizetésén gondolkodik az előfizető és egy csomagban más szolgáltatásokat is igénybe vesz, akkor az ez utóbbiakra vonatkozó Telekom-kedvezmény mértéke megmarad. Ha a fogyasztó önálló szolgáltatásként fizetné elő azt IPTV-t, akkor mérlegelni érdemes, hogy valószínűleg drágább lesz az előfizetési díj, de szélesebb lesz az elérhető csatornakínálat, a szolgáltatás is bővül majd a korábbihoz képest. A szolgáltató a korábban használt set-top-boxok leadásához nem ragaszkodik, de azok bármely ügyfélszolgálati ponton otthagyhatók.

Mérlegelendő szempontok azoknak, akik megválnak jelenlegi kábeltévé-szolgáltatójuktól

A Telekom a jelenlegi tájékoztatója alapján az érintett szolgáltatói területein mindenképp felmondja az előfizetői szerződéseit 2018. március 31-i határidővel.

Mivel a szerződés felmondását a Telekom kezdeményezte, az előfizetőknek akkor sem kell visszafizetniük a kábeltévé-előfizetésre kapott kedvezményeket – például a hűségidő miatti díjkedvezményt – ha már nem kívánnak a szolgáltatónál maradni.

Ha viszont egy csomagban fizettek elő a kábeltévére és egyéb szolgáltatásra vagy szolgáltatásokra, és a többi csomagelemet megtartják, akkor – a kábeltévé-szerződés felmondása miatt – ez utóbbiak havidíj-kedvezménye csökkenhet vagy akár meg is szűnhet. Érdemes erről részletesen tájékozódni a szolgáltató honlapján.