Még negyvenöt napig lehet igényelni a beiskolázási támogatást: az első négyezer igénylő már meg is kapta a pénzt

Szeptember 15-ig lehet benyújtani a kérelmeket, amelyek alapján minden szegedi lakhelyű és itt élő általános iskolai tanuló – akinek a családjában nem haladja meg az egy főre eső jövedelem a nettó 330 ezer forintot – 10 ezer forint beiskolázási támogatást kap. Érdemes minél hamarabb igényelni az önkormányzat segítségét, mert annál hamarabb utalhatják a pénzt.
Rafai Gábor

2022. augusztus 01. 17:45

Még negyvenöt napig lehet igényelni a beiskolázási támogatást: az első négyezer igénylő már meg is kapta a pénzt

Az önkormányzat nehéz gazdasági helyzete ellenére az idén sem mond le arról, hogy támogassa az itt élő gyerekek iskolakezdését. 

 

Ez már a negyedik tanévkezdés, amikor Szeged segíti a beiskolázást. Valamennyi szegedi szülő ebben az évben is igényelheti általános iskolás gyermekének az iskolakezdési támogatást, ami most is 10 ezer forint.

 

Az elmúlt évekhez képest annyi változott az eljárásban, hogy a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a családban az egy főre jutó kereset meghaladja-e a nettó 330 ezer forintot. Ha nem, akkor minden igénylő automatikusan megkapja a 10 ezer forintot.

 

A szülők szeptember 15-éig igényelhetik a támogatást.

 

Tavaly az iskolakezdési támogatást 6993 szegedi család vette igénybe, és 9230 gyermeket érintett. Az önkormányzatnak ez 92 millió 300 ezer forintos kiadást jelentett. 

 

Az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodáján megtudtuk, idén eddig a támogatásra jogosult mintegy 7 ezer 400 családból közel 4 ezren adtak be kérelmet.

 

– Mindössze 57-et kellett elutasítanunk, mert az egy főre jutó kereset meghaladta az önkormányzati rendeletben előírtat – mondta Novkov Veszelinka irodavezető.

 

Megtudtuk azt is, hogy az első négyezer igénylőnek már át is utalták, vagy postára adták a pénzét.

 

A szeptember 15-i határidőig még több mint háromezer igénylést várnak. Jó tudni: minél előbb fut be az igénylés, annál hamarabb utalhatja az önkormányzat a pénzt. 

 

Elsősorban online, Szeged város honlapján, az ügyfélkapun keresztül igényelhető az iskolakezdési támogatás.

 

Az igénylések többsége az elmúlt két évben online történt, és idén is arra kérik a családokat, hogy aki csak teheti, részesítse előnyben az internetes megoldást.

 

Gondoltak azokra is, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, ők a gyermekük iskolájában kérhetnek igénylőlapot. Ugyanerre lehetőség van a polgármesteri hivatal Humán Közszolgáltatási Irodáján is szeptember 15-ig.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!