Még mindig nem tudni, mit akar a kormány a katával, de Varga Mihály szavai nem túl biztatók

Ki számít „kis egzisztenciájúnak”?
Cservenák Zoltán

2022. június 12. 14:52

Még mindig nem tudni, mit akar a kormány a katával, de Varga Mihály szavai nem túl biztatók

A katáról tartanak még az egyeztetések, az a céljuk, hogy a kedvezményes adózás előnyeit megőrizzék a kis egzisztenciájúak számára, de „a katára rakódó visszaéléseket felszámolják” 

 

– mondta Varga Mihály a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A katás adózás átalakítása mintegy 4-500 ezer vállalkozót érint.

 

A katát jelenleg évi 12 millió forint árbevételig vehetik igénybe a 40 százalékos „büntetőadó” megfizetése nélkül, havi 50 vagy 75 ezer forint közteher megfizetése mellett úgy, hogy egy megrendelőnek legfeljebb évi 3 millió forint értékben állítanak ki számlát. Magyarán az, aki legalább 4 helyre dolgozik 3 millióért évente, az akár 600 ezer forint befizetése mellett is megteheti mindezt. Ez minden, csak nem kis egzisztencia.

 

Félő tehát, hogy Vargáék úgy akarják átszabni a katás adózás feltételeit, hogy az a kis egzisztenciájúak számára maradjon csak jó választás.

 

Ami a visszaéléseket illeti, a kormányzati megszólalások a kata ügyében rendere azt feltételezik, hogy a katások nagy részét kényszerből foglalkoztatják vállalkozóként, ugyanakkor a nehezen értelmezhető a „visszaélés” fogalma, ha valaki megfelel a legfontosabb feltételnek, és legalább két helyre számláz. 

 

A kormány szerint a 4-500 ezer katás közül mintegy 100 ezer lehet azoknak a száma, akit valójában kényszerből foglalkoztatnak kisvállalkozóként.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a katát úgy kellene átalakítani, hogy a 12 milliós keretet 18 millió forintra emelnék, de az egy megrendelőtől érkező 3 millió forintos bevételi összeghatárt csökkentenék.