Még messze nem számolták meg az összes levélszavazatot: 138 mandátuma is lehet a Fidesznek, már eggyel több, 136 van vasárnaphoz képest

László Róbert választási szakértő a Political Capital fórumán kecsegtetett ezzel: valószínűleg igaza lesz.
Garai Szakács László

2022. április 07. 07:02

Még messze nem számolták meg az
összes levélszavazatot: 138 mandátuma is lehet a Fidesznek, már
eggyel több, 136 van vasárnaphoz képest

A feldolgozottság 98,97 százalékos.

 

Olvasható gyakorlatilag mindenhol. Csakhogy ez nem arra vonatkozik, hogy a szavazatok ennyi százalékát számolták meg, hanem hogy a magyarországi szavazóköröknek ennyi százalékát számolták meg. A külképviseleti és az átjelentkezéssel szavazók szavazatai ebben még nincsenek benne, ahogy az a 106 szavazókör sem, amelynek urnáiba ezeket a szavazólapokat bele fogják keverni. László Róbert információi szerint szombaton fogják ezeket a szavazatokat megszámolni.

 

(fotók: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A levélszavazatok egy része még úton van – és itt most a szabályosan feladottakra gondoljunk. Körülbelül 350 ezer levélszavazat érkezhet meg, ebből eddig 140 ezret számoltak meg.

 

Átjelentkezők? Még félmillió szavazatot jelentenek

László Róbert elmondta, körülbelül 150 ezer ember volt, aki az átjelentkezését előzetesen kérte. A külképviseletre is körülbelül 65 ezren regisztráltak. Ők nagyon aktív szavazók 80–85 százalékos szokott lenni a részvételük. És még ott van, „nekik köszönhetően” 106 szavazókör, ahol a voksokat nem számolták meg, oda fogják önteni az ő voksaikat.

 

Azaz még körülbelül félmillió szavazatot nem számoltak össze, hiszen nekik két szavazatuk van. És ez azt jelenti a listás szavazatok szempontjából, hogy lényegesen több szavazat nincs még összeszámolva, körülbelül nyolc-kilenc százaléknyi voksról még csak most derül ki, hova kell számolni.

 

 

Közben a Nemzeti Választás Iroda honlapján már meg is jelent a frissítés, a levélszavazatok számolása alapján: a Fidesznek eggyel több, 136 mandátuma van, míg az ellenzéki összefogásnak már csak 55 mandátum. A mostani változás értelmében a Fidesz–KDNP listájáról bejutott Pesti Imre, míg az ellenzéki listáról a momentumos Bedő Dávid lemaradt a Parlamentről. De ez még mindig nem végleges, még mindig nincs megszámolva minden szavazat.

 

Címlapon

mutasd mind