Meg kell lennie az FTC-nek az Európa Liga csoportkörének: Ferencváros–Shamrock Rovers 4–0 (frissítve)

Volt ekkora különbség, sőt, bár néha joggal volt Csercseszov az agyérgörcs határán.
Garai Szakács László

2022. augusztus 18. 21:39

Meg kell lennie az FTC-nek az Európa
Liga csoportkörének: Ferencváros–Shamrock Rovers 4–0 (frissítve)

Ferencváros–Shamrock Rovers 4–0 (2–0)

Európa-liga, selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzés, Groupama Aréna, 15 ezer 239 néző, vezette: Glenn Nyberg (svéd).

Ferencváros: Dibusz – Wingo, Botka, Knoester, Pászka(Ćivić, 84.), Besić (Vécsei, 70.), Laïdouni, Auzqui (Marquinhos, 63.), Nguen, Traoré (Mercier, 84.), R. Mmaee (Boli, 63.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov.

Shamrock Rovers: Mannus – Hoare, Cleary, Grace, Gannon (Farrugia, 60.), Watts (Ferizaj, 70.), O'Neill, Kavanagh (Byrne, 60.), Lyons, Gaffney (Towell, 60.), Greene (Tetteh, 79.). Vezetőedző: Stephen Bradley.

Gól: Auzqui (13.), Traoré (35., 48.), Ćivić (94.).

Sárga lap: Hoare (13.), Auzqui (27.), Knoester (45+2.), Grace (48.), Farrugia (72.).

 

A Ferencváros a várakozásoknak megfelelően az első perctől magához ragadta a kezdeményezést. Bár a vendég játékosok fizikailag erősebb felépítésűek voltak, sebességben messze elmaradtak a hazai futballistáktól, akik ezt kihasználva vezették a veszélyes támadásaikat.

 

Nem kellett sokat várni az első magyar helyzetre, de Ryan Mmaee lövése a bal kapufán csattant. Tulajdonképpen csak idő kérdése volt, mikor érik góllá a ferencvárosi fölény, először a 13. percben történt meg. A vezetés megszerzése után valamelyest visszavett a tempóból a magyar bajnok, ennek nyomán fölénye megmaradt, de újabb helyzeteket nem tudott kidolgozni. Eleinte az ivószünet sem segített a hatalmas hőségben egyre kényelmesebbé váló iramon, de a szünet előtti percekben ismét beszorult az ír csapat. Előbb Ryan Mmaee nagyszerű cselsorozat után ismét a kapufát találta el, majd alig egy perccel később passzát Traoré váltotta gólra.

 

(fotók: MTI/Illyés Tibor)

 

A folytatásban sem változott a játék képe, nem volt egy súlycsoportban a két gárda, Traoré második góljával pedig hamar magabiztossá tette az előnyt. A harmadik gól végleg megtörte a szigetországiak ellenállását, ugyanis sorra futottak végig a gyors és közönségszórakoztató hazai akciók, záporoztak a lövések a vendégek kapujára. A csapattársak érezhetően gólt akartak rúgatni a súlyos sérülése után alig néhány hete visszatért Ryan Mmaeeval, de a marokkói támadó a legnagyobb ziccereket is elhibázta, így nem nőtt tovább a különbség.

 

A hajrában a Ferencváros már nem erőltette a támadásokat, de még így is volt néhány lehetősége, amelyek közül az egyiket a csereként beálló Ćivić váltotta gólra, ezzel a hosszabbításban jószerivel eldöntötte nemcsak a meccset, hanem a párharcot is.

 

 

– Nem lehet minden helyzetből gólt szerezni, úgyhogy örülünk a 4–0-s eredménynek. Ez az előny nem változtat semmit a hozzáállásunkon, mert vár még ránk egy visszavágó és azzal együtt egy hosszú utazás. Az ellenfelünk pedig Írországban biztosan erősebb lesz – értékelt Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros orosz mestere, aki azt reméli, hogy Ryan Mmaeenak legközelebb több szerencséje lesz és sikerül betalálnia.

 

– Jobb csapattól kaptunk ki, amely nagyon erős támadásban, ráadásul fontos pillanatokban szerezte a gólokat. Kiváltképpen a második félidő elején a harmadik találat törte meg az együttesemet. Az egyéni hibák is hozzájárultak a vereséghez, de csapatként kaptunk ki – mondta Stephen Bradley, a Shamrock Rovers vezetőedzője, aki az AC Milanhoz hasonlította a Ferencvárost.

 

(MTI)