Még decemberben is csökkent a kiskereskedelmi forgalom, egyre kevesebb ér a pénze, ezért egyre kevesebbet fogyaszt a magyar

A legnagyobb visszaesést az élelmiszerfogyasztásban látjuk, itt már akkora a zuhanás, mint amit utoljára a 2008-2009-es világgazdasági válságot követően éltek át az emberek.
Kékes Viktória

2023. február 06. 09:40

Még decemberben is csökkent a kiskereskedelmi forgalom, egyre kevesebb ér a pénze, ezért egyre kevesebbet fogyaszt a magyar

 

Hónapok óta tart a kiskereskedelmi forgalom szintjének lejtmenete, a folyamat decemberben csak tovább ferősödött. Ennek az elsődleges oka egyrészt az üzemanyagárstop kivezetése, másrészt az Európa-rekorder infláció, amely jelentősen erodálja a keresetek vásárlóerejét. Ennek hatására az év utolsó hónapjában 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Ez a visszaesés már a Covid-válság időszakát idézi, amikor a boltok egy része zárva volt – írja a Portfolio.

 

(forrás: Portfolio)

A legnagyobb visszaesést az élelmiszer-fogyasztásban látjuk, itt már akkora a zuhanás, mint amit utoljára a 2008-2009-es világgazdasági válságot követően éltek át az emberek.

(forrás: Portfolio)

Az adatok alapján egyre világosabb, hogy az alacsonyabb jövedelműek számára beköszöntött a megélhetési válság időszaka. A legkisebb bérből élőket 30–35 százalékos infláció sújtja, miután a fogyasztói kosarukba nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, amelyek közel 50 százalékkal drágulnak. Ilyen magas áremelkedés az EU egyetlen országában sincs.

 

A gazdasági portál szerint az infláció az idei év elején is kifejezetten magas marad, és csak lassan indul csökkenésnek. Ennek hatására a reálbérek zsugorodása folytatódni fog, ami továbbra is visszaeső kiskereskedelmi forgalmat jelenthet. Fellélegzés az év második félben várható, amikorra az infláció már alacsonyabb lehet.