Még az idén elkészül Kiskundorozsma agorája

Hamarosan teljesen új városközpont alakul ki Kiskundorozsmán. A tavasszal átadott orvosi rendelő mellett már épül a városrész új piaca. Dorozsma agorája az év végére elnyeri végleges arculatát. Öt év alatt összesen kétmilliárd forintból fejlődött a városrész.

2018. október 11. 17:32

– Itt lakom nem messze, naponta eljárok az új rendelő és az épülő kispiac mellett. Öröm ránézni erre a térre, már nagyon várjuk itt a környéken, hogy elkészüljön a piac – mondja Molnárné Hinek Erika Kiskundorozsmán, miközben a piactéren éppen sivít a flex, nagyban zúgnak a munkagépek.
Erikától azt is megtudjuk, havonta jár gyógyszert felíratni a szomszédos új orvosi rendelőbe.

– Öröm látni, milyen sokat fejlődött Dorozsma az elmúlt években – mondja, de rögtön hozzá is teszi, a kívánságlistának nincs vége.

– Nagyon jó lenne ide a piac szomszédságába egy új játszótér, sok itt a fiatal anyuka és kisgyerek.

A városrész önkormányzati képviselője, Lauer István rögtön hozzá is teszi, nyitott kapukat dönget Erika.

– Hely is volna itt, a cukrászdaépület mögött egy új játszótérnek.

Amikor a százéves rendelő egyszer csak megfiatalodik

– Tudom én is, hogy egy városrész soha nem lehet készen, és az itt élőknek is sok ötlete van még, de azt is látni kell, hogy az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett Kiskundorozsmára, ez annyit jelent, hogy minden itt élőre közel kétszázezer forint jut – mondta Lauer.
Egyelőre azonban maradunk még egy kicsit a piactéren, ahol hamarosan vadonatúj városközpont alakul ki.

Tavasszal adta át Botka László polgármester az új egészségházat. Szűk egy év alatt közel 300 millió forintból korszerű rendelő épült, ma már a 600 négyzetméteres komplexumban két gyermekorvos és a védőnők, valamint a négy felnőtt háziorvos és két fogorvos várja kulturált körülmények között a betegeket.

Lauer István azt is hozzá teszi, a városrész korábbi orvosi rendelője egy több mint százéves épületben működött, ráadásul az eredetileg nem is gyógyításra készült. Így azután a különbség ég és föld.

Új találkahely születik a kispiacon

A rendelő szépen parkosított szomszédságában augusztus közepén vették birtokba a mesterek a területet, hogy a tervek szerint november végén majd egy teljesen megújult kispiacot adjanak vissza az árusoknak és a vásárlóknak.

– A városész kispiaca az elmúlt évtizedek során nagyobb felújításon nem esett át, így egyre nagyobb igény mutatkozott egy korszerű elárusító helyre.

A piacon hétvégente közel félszáz termelő árul rendszeresen és vevő is akad bőven. Az átépítés után egy teljesen megújult, a mai kornak megfelelő, a környezetéhez illeszkedő új fedett piacot kapnak vissza a dorozsmaiak.

A szegedi önkormányzat beruházásában 90 millió forintból megépül a fedett és burkolt elárusító tér és a hozzá kapcsolódó burkolt parkoló. Külön épületben kap helyet a vizesblokk, amely biztosítja a piacon árusítók és az oda érkező vásárlók illemhelyeit is.

A piactér teljesen közművesítetté válik, így az ott keletkező csapadékvizek és szennyvizek összegyűjtése és elvezetése is megoldódik. Az épület környékére térvilágítás kerül, így a hajnali és kora esti időben is megvilágított lesz a piac. Néhány új elektromos vételi helyet is kialakítanak, ugyanis egy hentes és egy tejárus is jelezte, szívesen jönne a piacra, ha tudna hűtőt üzemeltetni.

A meglévő fák megtartása mellett a le nem burkolt részeket parkosítják. Az egész piac területét akadálymentesítik, így azt a mozgásukban korlátozott emberek is használhatják majd. A piac mérete nem változik és a funkciója is meg fog maradni, továbbra is gyümölcs- és zöldségpiacként üzemel.

Már épül a víztározó, hamarosan indul a csatornaprogram is

Szeged több városrészében – így Kiskundorozsmán is – gondot okoz egy-egy nagy eső után a csapadékvíz elvezetése. A város önkormányzata évek óta megoldást keres a problémára.

Most a Szegednek korábban már megítélt 34 milliárd forintos uniós fejlesztési keretből négy ütemben összesen kétmilliárd forintot költ az önkormányzat a város csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztésére.

Kiskundorozsmán, a Bánomkerti részen már meg is kezdték egy átemelő szivattyúval üzemelő 14 ezer köbméteres víztározó építését, amely megoldja majd az egész városrész vízelvezetési gondjait.

– Ez sokat fog javítani az itt élők életminőségén. A földmunkákat a tervek szerint még a tél beállta előtt befejezik, jövő év elején pedig a gépészetet is megcsinálják. Tavasszal indulhat a csatornázási program is – mondta el Lauer István.

A tervek szerint Kiskundorozsmán többek között a Rigómező és Bölcs utcákban épül majd tavasz végére új csatornahálózat.

Immár kész a leltár…

Öt év alatt több mint kétmilliárd forintot költött az önkormányzat – döntően európai uniós pályázati forrásokból – Kiskundorozsmán különféle fejlesztésekre.

Az orvosi rendelő, a kispiac és csatornázás mellett többek között buszmegállók újultak meg, sok utca kapott új burkolatot, játszóterek épületek, közösségi segítséggel pedig a tornapálya is megfiatalodott. Egy szoborral, Popovics Lőrinc alkotásával is gazdagodott a városrész.

rag