Még az idén aszfalt kerülhet az Egressy Béni utcára

Szeged egyik utolsó macskaköves utcájában már dolgoznak, hamarosan rázkódás nélkül lehet majd autózni és biciklizni benne.

2019. február 27. 00:59

Kevés olyan csendes utca van Szegeden, mint az Egressy, ami egyfelől jó dolog, másfelől azonban ez a nyugalom annak köszönhető, hogy csak azok merészkednek be autóval ide, akik az utcában laknak, vagy itt élő ismerősükhöz, rokonukhoz mennek látogatóba. Kerékpárost már évtizedek óta nem láttak a helyiek az úttesten tekerni, ugyanis azon kívül, hogy elég fájdalmas a rázkódás, a biciklik ezen a felületen néhány alkalom után egyszerűen szétesnek. A száguldó autóktól és kerékpárosoktól tehát nem kellett tartaniuk sem a szülőknek, sem a gyerekeknek, viszont az évek során már olyan egyenetlenné vált a bazaltköves utca, hogy a helyiek is szükségét érezték a változásnak.

A szegedi önkormányzat évekkel ezelőtt elkülönítette az aszfaltozáshoz szükséges pénzt az út- és járdafelújítási keretből, ám a Szegedi Vízmű Zrt. jelezte, hogy előbb a csatornahálózat felújítási munkálatait kell elvégezni, csak aztán jöhet az aszfalt. Az idei felújítási tervben szerepel is ez a körzet, de időközben az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. is bejelentkezett, ugyanis gázvezeték cseréjét tervezik az utcában. A cég néhány napja hozzá is látott a munkához, és amellett, hogy egy szakaszt kiástak már, az új csövek egy részét is a helyszínre szállították. Kormos Tibor, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy amint ezt a munkát befejezték, jönnek a vizesek, és ha ők is végeztek, a macskakőre aszfaltréteg kerülhet, még az idén.

Szerinte az Egressy Béni utca köves burkolata bár kuriózum, az ott lakók joggal küzdöttek azért, hogy megszabaduljanak az általa okozott a rázós élményektől. Az útfelújításra rendelkezésre áll a 125 millió forint, így már semmi akadálya annak, hogy az idén leaszfaltozzák az utcát.

Van azonban szépséghibája a történetnek, ugyanis a Marostői utcától a Közép fasorig tartó Egressy utca problémája megoldódni látszik ugyan, ám a macskakő folytatódik még egy kisebb szakaszon Közép fasor néhány társasháza előtt. Ezt a szakaszt nem érinti a mostani felújítás, de a képviselő szerint jövőre ez is aszfaltburkolatot kaphat. 

Ezen kívül is maradnak még macskaköves szakaszok a városban, hiszen ilyen burkolat van még például az Alsó Kikötő soron is, de Újszegeden kívül Alsóvároson is van még néhány bazaltköves szakasz.

A fenti képre kattintva további fotókat is láthat.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is a témában!

Tovább olvasom