Még átláthatatlanabb lesz a magyar vagyonnyilatkozati rendszer

Ha átvesszük az uniós gyakorlatot, akkor a képviselőknek nem kell beszámolniuk az ingatlanjaikról, autóikról és egyéb ingóságaikról, mint ahogy a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem.
Kékes Viktória

2022. július 07. 09:58

Még átláthatatlanabb lesz a magyar vagyonnyilatkozati rendszer

Mint minden évben, idén is bebizonyosodott, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatoknak a jelenlegi formában semmi értelme nincs. Ha bízhatnánk az azokban foglaltaknak, akkor el kellene hinnünk, hogy sem Orbán Viktornak, sem Varga Juditnak nincs megtakarítása, és azon sem csodálkoznánk, hogy Rogán Antal vagyona annak ellenére csökkent, hogy a találmánya után soha nem látott mértékű összeget kaszált 2021-ben.

 

A rendszert sok kritika érte az elmúlt évtizedekben, Kocsis Máté épp ezzel indokolta, hogy egy általa szignált törvényjavaslat módosítaná azt:

 

„Sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni” – indokolta Facebook oldalán a Fidesz frakcióvezetője az országgyűlésnek június végén benyújtott módosító javaslatot.

 

Az már más kérdés, hogy a közvélemény azt várná el, hogy szigorúbb és átláthatóbb legyen a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának átláthatóságát biztosító vagyonnyilatkozati rendszer, a Fidesz a Kocsis és Simicskó nevével fémjelzett módosítással épp az ellenkezőjét éri el. 

 

„Ha elfogadja” az országgyűlés, az európai uniós vagyonnyilatkozati rendszert veszi át Magyarország. 

 

Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben az országgyűlési képviselőknek nem kell beszámolniuk az ingatlanjaikról, autóikról és egyéb ingóságaikról, mint ahogy a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem. Ezen felül a képviselőknek és minisztereknek már nem kell beírniuk a vagyonnyilatkozatba a velük egy háztartásban élő házastársak és gyermekek nevét. Sőt, a családtagoknak már vagyonnyilatkozatot sem kell tenniük, bár azok eddig sem voltak nyilvánosak. Abban viszont továbbra sem lesz változás, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás kitöltését lényegében lehetetlen büntetni.

 

Így aztán a jövőben nem fogjuk tudni nyomon követni Lázár János egyre terebélyesedő ingatlanvagyonát, Rogán Antal növekvő lakását, találmányából származó bevételeit, új felesége esetleges földvásárlásait, de azt sem, hogy Szijjártó Péter visszafizeti-e valaha szüleitől kapott kölcsönt. De azt sem fogjuk megtudni soha, hogy Orbán Viktornak sikerül-e végre pár forintot félretennie a most már csaknem 5 milliós fizetéséből.