Még a zöldterület is nő az újszegedi lakópark elkészülte után – ülésezett a városüzemeltetési bizottság

A közgyűlést megelőző utolsó bizottsági ülést tartották meg csütörtökön reggel, amikor a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság tagjai tanácskoztak.
Bod Péter

2021. december 16. 13:50

Még a zöldterület is nő az
újszegedi lakópark elkészülte után – ülésezett a
városüzemeltetési bizottság

A megelőző napokban több bizottsági ülésen is téma volt a Gellért Szabadidőpark közelébe tervezett lakópark ügye. Hol szenvedélyesebb volt az erről szóló vita, hol csendesebb és szakszerűbb. Ez utóbbi jellemezte a városüzemeltetési bizottság ülését, amelyen jelen volt Kovács Tamás gazdasági és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is.

 

Utóbbi az újszegedi, a Derkovits sor közelében tervezett lakóparkról elmondta, hogy félreérthető volt néhány vonatkozásban az elmúlt napok bizottsági ülésein erről adott tájékoztatás és az erről szóló vita.

 

A jó hír, és az alpolgármester ezt szerette volna egyértelművé tenni, hogy a beruházás elkészülte után az építkezés környezetében nem csökkenni, hanem növekedni fog a zöldterület nagysága. Az elsőre szinte hihetetlennek tűnő megállapítás magyarázata, hogy a Holt-Maros itt található területeinek egy része a jelenlegi szabályozás szerint beépíthető.

 

Ám éppen ez fog változni, mert a mostani változtatásoknak köszönhetően a Holt-Marosnak a szóban forgó része már az új szabályozás értelemében nem lesz beépíthető, vagyis növekszik a zöldterület.

 

A gazdasági alpolgármester a bizottsági ülésen az önkormányzati cégek hitelfelvételével kapcsolatos napirendi pont kapcsán szóbeli kiegészítésként elmondta: a kölcsönt nyújtó pénzintézetek a meglevőkön túl további jelzálog-biztosítást kértek az önkormányzattól, így ezzel összefüggésben némileg változnak a hitelszerződések.

 

Ugyancsak több szakbizottság tárgyalta a héten a Tisza Volán jégpályán zajló fejlesztésével kapcsolatos kérését, ezt tette csütörtökön a városüzemeltetési is. Kovács Tamás ennek kapcsán jelezte: az önkormányzat 35 millió forintos kölcsönt nyújt a Tisza Volánnak a fejlesztések befejezése érdekében.

 

A sportklub ugyanis a fejlesztési pénzekhez utófinanszírozásban jut hozzá, miközben fizetési kötelezettsége ennél előbb jelentkezik. A gazdasági alpolgármester ennek kapcsán nyomatékkal szólt arról, hogy a város által adott kölcsönösszeg visszafizetésének garanciái megvannak és biztosnak mondhatók.