Még a fideszesek többsége szerint is rosszul jár Magyarország a kínai egyetemmel

Egy felmérés szerint Magyarországon szinte mindenki hallott a kormány terveiről, hogy a kínai Fudan Egyetemet Budapestre hozza. Azonban a többség szerint alig ötöde gondolja azt, hogy ez hazánk számára előnyös lenne.

2021. május 16. 09:07

Még a fideszesek többsége szerint is rosszul jár Magyarország a kínai egyetemmel

Áprilisban készített a Népszava megrendelésére a Publicus Intézet egy közvélemény-kutatását a kínai egyetem Budapestre telepítéséről.

Mint kiderült, a kérdés még a fidesz szavazókat is megosztja.

Az ellenzéki szavazók 92 százaléka szerint Kína nyer az üzleten, a kormánypártiak 62 százalékuk mondta azt, hogy a kínai egyetemnyitás Magyarország számára előnyösebb. Azonban amikor kifejezetten az építkezéshez nyújtott kínai hitelre és a kínai vállalatok bevonására kérdeztek rá, a fideszesek 52 százaléka már úgy vélekedett, hogy Magyarország nem jól jár ezzel a projekttel, az ellenzékiek 95 százaléka gondolja így.

Ráadásul mindezt még azelőtt válaszolták a megkérdezettek, hogy Palkovics László benyújtotta törvényjavaslatait, amelyekkel a Diákváros legértékesebb Duna-parti területeit átadná a kínai egyetemnek. Márpedig arra a kérdésre, hogy a magyar egyetemi hallgatóknak jutányos lakhatást biztosító Diákváros vagy a kínai egyetemváros épüljön-e fel a IX. kerületben, még a fideszesek 47 százaléka is a kollégiumokra szavazott.

A megkérdezettek abban azonban nem bíznak, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester meg tudja akadályozni, hogy a Diákváros helyére más épüljön. A kormánypártiak 14 százaléka látott erre esélyt, az ellenzékieknek 41 százaléka. Ha lenne népszavazás erről, akkor a fideszesek 40 százaléka, az ellenzékieknek 93 százaléka arra voksolna, hogy ne ott épüljön meg a Fudan.