Mediterrán nyár, másodfokú hőségriasztással

Nem dől meg a napi melegrekord akkora hőség azért nem lesz ma. Bár kis hőségnek sem lehet mondani a kánikulát.
Garai Szakács László

2022. augusztus 18. 06:55

Mediterrán nyár, másodfokú
hőségriasztással

Encsen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1946-ben 39,6 fokot mértek, hatvanhat év ez a napi melegrekord. És valószínűleg a hatvanhét évet is megéli: szerencsére negyven fok közelébe nem melegszik fel a levegő sem Szegeden, de máshol sem az országban. Huszonegy fokban ébredtünk fel, a délután közepéig harminchét fokig melegszik a levegő, és már viszonylag hamar, tíz óra előtt harminc fok lesz, és még este kilenc után is harminc lesz, akkor kezd el „hűlni”, huszonhét fokban alszunk majd el. Zavartalanul süt a nap egy-két gomolyfelhő lehet körülötte, ha szerencsénk van néhány percre el is takarják a csillagot. A szél egy kicsit összevissza fújdogál, a szélrózsa majdnem minden irányából lengedez egy kicsit.

 

A levegőminőség rendben van, bízzunk benne, napközben is így marad. A pollenhelyzet romlott, a parlagfű mellé visszaerősödtek a csalán- és kenderfélék is, mindháromnak magas a pollenkoncentrációja.

 

 

Attól még, hogy nem dől meg a napi melegrekord nagy lesz ma a hőség vigyázzon magára, figyeljen embertársaira is! Ásványvíz legyen kéznél!