Medikémia: antisztatikus padlóbevonat, UV-lámpás csírátlanító, automata folyadéktöltő – mindet uniós támogatásnak köszönhetően szerzik be

Több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó cég.
Garai Szakács László

2022. augusztus 14. 12:30

Medikémia: antisztatikus padlóbevonat,
UV-lámpás csírátlanító, automata folyadéktöltő – mindet
uniós támogatásnak köszönhetően szerzik be

A jövő év őszére befejeződő fejlesztés költségeiből 247 millió forintot fedez uniós és hazai társfinanszírozású, feltételesen vissza nem térítendő támogatás. A cég szegedi Zsámbokréti sori üzemében antisztatikus padlóbevonatot és robbanásvédelmi légtechnikát alakítanak ki, technológiai csővezetékeket és egy tartálykocsi-lefejtőhelyet építenek, valamint bővítik az átmeneti hulladéktárolót.

 

A beruházás részeként a többi közt ioncseréltvíz-gyártót és UV-lámpás csírátlanítót, folyadékszűrőket állítanak üzembe, a tűz és robbanásveszélyes folyadékok kiszereléséhez automata folyadéktöltőt, szórópisztoly zárógépet, a festékgyártáshoz keverőgépet vásárolnak. A telephely logisztikai rendszerét szállítószalaggal, csomagoló- és címkézőberendezésekkel, raklapos állványrendszerrel, targoncákkal fejlesztik. Az üzem energiaigényét részben egy új napkollektoros rendszer fedezi majd.

 

A fejlesztések a Medikémia Zrt. teljes termékportfólióját érintik. A cég festékgyártási kapacitása harminc százalékkal bővül, a tűz és robbanásveszélyes folyadékok kiszerelő kapacitása pedig kétszeresére nő.

 

Az 1992-ben egy 1967-ben alapított vegyipari szövetkezet utódjaként létrejött Medikémia Zrt. több mint hatszázféle terméket – autóápolási és -karbantartási cikkeket, háztartási termékeket és festék aeroszolokat – gyárt. A cég saját márkanéven forgalomba hozott árucikkeinek jelentős része Magyarországon piacvezető, ezeket a szomszédos országokba is exportálják, emellett a vállalkozás évről-évre jelentősen bővülő private label partnerkörrel is rendelkezik. A vállalkozás huszonkét országba szállítja termékeit, a környező országok közül Románia a legnagyobb felvevőpiacuk. Ausztriába is szállítanak többféle, főleg private label termékeket. A többi országba egy korrózióvédő cinkfesték-aeroszoljukat exportálják egy multinacionális cégen keresztül, szintén private label megoldással.

 

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló Medikémia Zrt.-nek a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2020-ban értékesítésből származó nettó árbevétele 2 milliárd 956 millió forint volt, melyet tavaly – huszonnyolc százalékos export részaránya mellett – 3 milliárd 176 millió forintra növelt. A 130 alkalmazottat foglalkoztató cég 2020-ban 80, tavaly mintegy 61 millió forint adózott eredményt ért el.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind