Medián: győz a Fidesz, de nem lesz meg a kétharmad

Az urnák lezárása után, az RTL Klubon hozta nyilvánosságra utolsó, március 30 és 31 között, 1500 fős reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatását a Medián.
Kékes Viktória

2022. április 03. 20:19

Medián: győz a Fidesz, de nem lesz meg a kétharmad

A választások előtt végzett utolsó kutatás szerint zárult a Fidesz és az ellenzék közötti olló, de még mindig a Fidesz-KDNP győzelmét mérték a kutatók. 

 

Az RTL megbízásából készített felmérés szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága 49 százalék, szemben az ellenzék 41 százalékával. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok 122, az Egységben Magyarországért pedig 77 mandátumot szerezhet az új összetételű országgyűlésben. A legnagyobb frakciója a DK-nak lehet, 21 képviselővel, őket a Jobbik 16, a Momentum 15, az MSZP 12, a Párbeszéd 8, és az LMP 5 fős frakciója követheti.

 

A Medián március 30-án még sokkal nagyobb Fidesz-győzelmet jósolt. Akkor nem zárták ki az újabb kétharmadot sem, a mandátumok számát pedig 128–71 arányban állapították meg. Ugyanakkor mindkét kutatás során magasabb részvételt prognosztizáltak a valósnál.

 

A felmérés az RTL Klub megbízásából március 30-án és 31-én készült, 1531 fős országos reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel.

Vélemények

mutasd mind