Medián: Fidesz-győzelem várható április 3-án

A Medián március végén készült felmérése szerint a kormánypárt győzelme biztosra vehető, csak a mértéke lehet kétséges.
Kékes Viktória

2022. március 30. 12:22

Medián: Fidesz-győzelem várható április 3-án

A hvg.hu ismertette a Medián friss, március végén készült közvélemény-kutatását. Ez alapján a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét, és bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi. A kutatók ugyanakkor 12 százalékra mérték az aktív bizonytalanok (azok, akik biztosan elmennek szavazni, de még nem tudják kire húzzák be az ikszet) számát, ami elég magas. 

 

A számok alapján a kutatók a mandátumok eloszlását is megbecsülték, ez alapján a Fidesznek 128, az egységes ellenzéknek 71 képviselője ülhet majd be a parlamenti padsorokba. A Kutyapárt és a Mi Hazánk viszont nem jut majd be az Országgyűlésbe. 

 

A választáson a Medián szerint nagyon magas, akár 80 százalékos is lehet a részvétel.

 

Az mindenképpen érdekes, hogy a teljes szavazókorú népesség 48 százaléka szerint rossz irányba mennek a „dolgok” Magyarországon – ezek szerint sok Fidesz szavazó ennek ellenére is a jelenlegi kormány és Orbán Viktor politikáját támogatja. 

 

Korábban a Republikon és a Závecz Research kutatását szemléztük, ők jóval szorosabb versenyt prognosztizáltak, igaz, a felmérések korábban készültek.