Medián: a fiatal fideszes szavazók a leginkább oroszpártiak

Nagyban befolyásolja Oroszország, illetve Ukrajna és a háborús konfliktus felelőseinek megítélését a politikai pártpreferencia Magyarországon. Ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, amit a 444 megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített április 26. és április 30. között.
Kékes Viktória

2022. május 09. 11:52

Medián: a fiatal fideszes szavazók a leginkább oroszpártiak

2018 januárjához hasonlóan, a közvélemény-kutatás fókuszába a magyarok nemzetközi környezettel szembeni magatartása került. Általánosságában az fogalmazható meg, hogy az elmúlt években még bizalmatlanabbak lettünk.

 

A négy évvel ezelőtti adatokból az derült ki, hogy a világ nagyhatalmai közül a nyugat-európai országokról van a magyaroknak a legjobb véleménye, de Oroszország megítélése, ha lassan is, de egyértelműen javult. 

 

A friss adatfelvételből az látszik, hogy a nyugati országok megítélése nagyjából stagnál, viszont az igazi nagyhatalmakkal szemben egyre bizalmatlanabbak a magyarok. Ukrajnáról 2018-ban nem készült adatfelvétel, most nagyon alacsony, 33 pontos elfogadottságot mért a Medián.

Forrás: 444

Az Egyesült Államok visszaesésének egyik magyarázata az elnökváltás, valamint az a kormányzati oldalról támogatott narratíva is lehet, miszerint Amerika aktívan közreműködött az ukrajnai konfliktus kirobbantásában és eszkalálódásában. 

 

A megítélés változása erősen összefügg a politikai preferenciákkal. 

 

Ez látszik Oroszország pontszámainak változásán is. Bár a háború kitörése miatt Oroszországot a kormánypárti szavazók is negatívabban ítélik meg, az ellenzéki érzelmű magyarok még kritikusabbak. Előbbiek körében 16, utóbbiaknál 25 ponttal rosszabb a mostani szám a négy évvel ezelőttinél.

Forrás: 444

Ukrajna esetében is – bár négy évvel ezelőttről nincs adat – jól látszik, milyen fontos a pártpreferencia:

Forrás: 444

Az összes nagyhatalom megítélésében is hatalmas különbségek rajzolódnak ki a politikai táborok között. Kína esetében 23, az Egyesült Államok és Oroszország esetében egyaránt 28-28 pont az eltérés.

Forrás: 444

Még látványosabb a különbség, ha az a kérdés, kivel tartson fent szorosabb együttműködést Magyarország. A fideszesek alig negyede, az ellenzékieknek viszont nyolc tizede mondta, hogy Oroszország helyett inkább Amerika felé kellene orientálódni.

Forrás: 444

Ami kifejezetten érdekes, hogy a fiatal fideszesek a leginkább oroszpártiak. 

 

A 18 és 39 év közötti fideszesek 65 százaléka gondolja úgy, hogy jobb lenne Moszkva felé orientálódni. A 444 megkérdezte Hann Endrét, a Medián vezetőjét, mi lehet ennek az oka.

 

A kutató szerint itt alighanem „generációs felejtésről” lehet szó: az átlagosnál jóval oroszpártibb 40 alatti kormánypárti csoport vagy nem is élt, vagy legfeljebb kisiskolás volt a rendszerváltáskor, és semmilyen saját élménye nincs a négy évtizedes orosz megszállásról vagy ’56-ról. A történelemtanítás ugyancsak nem jeleskedett a korszak megismertetésében, napjainkban viszont az általuk nagy dózisban fogyasztott propaganda újból a fideszes fiatalok nyugatellenességét erősíti.