Mazsihisz: Horthy szegedi emléktáblájának felavatása elfogadhatatlan, Mihálffy Béla szembemegy az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia elvével

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős.
Cservenák Zoltán

2022. október 02. 10:56

Mazsihisz: Horthy szegedi emléktáblájának felavatása elfogadhatatlan, Mihálffy Béla szembemegy az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia elvével

A program szerint az avatáson beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció parlamenti képviselője. A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását – írja közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

 

A Mazsihisz nehezményezi, hogy október 15-én egész napos rendezvényt szerveznek Horthy tiszteletére, és ezen domborműves emléktáblát kívánnak állítani „az antiszemita meggyőződésű, és több százezer magyar állampolgár haláláért felelős egykori kormányzónak”.

 

Azt is írják:

 

„Szövetségünk felhívja a Fidesz-KDNP-frakció minden tagjának  figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan, és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan”. 

 

Amennyiben mégis felavatják a Horthy-domborművet, a szövetség onnantól nem tudja komolyan venni az Orbán Viktor által sokszor hangoztatott antiszemitizmus ellni zéró tolerancia elvét.

 

Heiszler András, a Mazsihisz elnöke azzal zárja a közleményt:

 

„Kérjük, hogy a kormánykoalíció minden képviselője tartsa tiszteletben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, a Parlamentben elmondott szavait: »Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás«”.

 

Szeged polgármestere is azt kéri, ne avassanak Horthy-domborművet

Botka László polgármester a Facebook-oldalán hívta fel határozottan a szervezők és a fideszes Mihálffy Béla országgyűlési képviselő figyelmét: ne avassanak emlékművet Horthy Miklósnak, mert az óriási indulatokat kelt a városban.