Maty-éri világkupa: nem lehet okunk panaszra

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a vasárnap zárult szegedi világkupán minden magyar versenyző kihozta magából, ami benne volt, és a válogatottnak a tizenegy éremmel nem kell szégyenkeznie.
Garai Szakács László

2023. május 15. 11:40

Maty-éri világkupa: nem lehet okunk
panaszra

A hazai csapat négy arany-, két ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött a Maty-éri pályán, három első (férfi K-1 1000 méter, valamint K-2 és C-2 500 méter) és két harmadik (férfi K-1 1000 méter és K-4 500 méter) hely olimpiai számban született.

 

– Az akár novemberinek is tekinthető időjárás természetesen megnehezítette a versenyzők és az edzői stáb dolgát is, de mindenki kihozta magából, ami benne van, ezért úgy gondolom, szégyenkeznünk nem kell – mondta a szövetségi kapitány. A bronzérmes férfi kajaknégyesről Hüttner Csaba azt mondta: ősz óta arra készülnek, hogy az idei szezonra legyen egy ütőképes egységük. – A fiúk bizonyítottak, a döntőben fantasztikus teljesítményt nyújtottak, ezzel együtt ennél több van ebben a négyesben, de ez csak egy állomás volt a felkészülésben.

A kvartettből Nádas Bence és Tótka Sándor vasárnap megnyerte a kajak kettesek 500 méteres, ugyancsak ötkarikás számát.

 

 

– Nagyon jó tudni, hogy két olyan párosunk is van, aki tud nyerni, de idén arra kell koncentrálni, hogy megszerezzük a hat párizsi kvótát. Bencének is Sanyinak is ez a legfontosabb idei feladata, ebből a szempontból ez a páros kicsit háttérbe szorul annak érdekében, hogy az olimpián mi lehessünk a legjobbak – jelentette ki a szövetségi kapitány.

 

Férfi K-1 1000 méteren a tokiói játékokhoz hasonlóan két magyar állt a dobogón: a japán fővárosban második Varga Ádám diadalmaskodott, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint pedig harmadik lett. – Van két olyan versenyzőnk, akik szerintem a világ legjobb kajakosai most 1000 méteren, nagy hátrány, hogy a vb-re csak egy versenyzőt nevezhetünk. Ádám érdemeiből mit sem von le, de Bálintnak rossz pályája volt a döntőben, ezzel együtt le a kalappal előtte, mert rosszabb körülmények között is óriásit ment – mondta Hüttner Csaba.

 

Magyar szempontból a hétvége talán legnagyobb és legkellemesebb meglepetését a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kenupáros 500-as győzelme okozta. „Az elő- és középfutam után látszott, hogy nagyon sok jó páros van a mezőnyben, és az fog nyerni, aki a legjobban akarja a győzelmet. Boldog vagyok, hogy Dávid és Ádám nyert, nagyon régen örülhettünk kenupáros győzelmének. Újra van egy olyan kenupárosunk, amely ott van térképen.”

 

 

A nők hasonló számában a Bragato Giada, Nagy Bianka páros negyedik helyével most lemaradt a dobogóról, de a kapitány szerint nem kell elkeseredniük, mert ugyan kicsit rossz taktikát választottak és kapkodtak a döntőben, így is nagyon jó pályát mentek. „Reményeim szerint a vb-n ott lesznek a dobogón”. A Balla Virág, Takács Kincső páros tagjainak szerinte a másik olimpiai számra, a 200 méter egyesre kellene összpontosítania.

 

 

Női kajakban fiatal versenyzők indultak a vk-n, Hüttner szerint hozták azt, ami elvárható volt tőlük – a női kajaknégyes ráadásul bravúrral bejutott a döntőbe –, tehetségesek és még fognak fejlődni.

Az utóbbi szakágban a mostani hétvégén rendezik majd az első válogatót, a jövő hétvégén pedig újabb világkupa vár a magyarokra Poznańban, leginkább az olimpiai számokban.

 

(MTI)