Matolcsy megint talált egy lófejet az ágyában – Besenyei Zsolt jegyzete

A régi mondás szerint addig ne higgy el semmit, amíg hivatalosan nem cáfolták. És most, ha nem is cáfolták – mert ahhoz bizonyítani kellene az ellenkezőjét –, de legalább tagadta a kormány, hogy mandátuma előtt leváltanák Matolcsyt.
Besenyei Zsolt

2023. január 09. 17:12

Matolcsy megint talált egy lófejet az
ágyában – Besenyei Zsolt jegyzete

„Rosszindulatú kitaláció, szemenszedett hazugság” – ezt nyilatkozta az Indexnek az egyik, meg nem nevezett miniszter, hogy át akarnák írni a jegybanktörvényt. Az alapinformációt, ami szerint mégis, mert akkor lehetne leváltani az MNB mostani elnökét, ha az intézmény a jelenlegi formájában megszűnne létezni, aligha az ujjából szopta az Mfor. Még ki is emelte azzal, hogy a főszerkesztő cikkezett róla a hétvégén.

 

A kiszivárogtatott tervet vagy ötletet – amit, ha akarnak, egy nap alatt vernek át a parlamenten – nemhivatalosan azzal indokolták, hogy a jegybankelnök szembement a kormány gazdaságpolitikájával. Részben a kamatemeléssel, részben azzal a kampánnyal, miszerint

  • sem az államháztartási hiányért,
  • sem az Európa-bajnok inflációért,
  • sem az élelmiszerárak megduplázásáért nem kormány a felelős,

hanem a háború és a szankciók.

 

Matolcsy szerint azonban se háborús, se szankciós infláció nem létezik, mert a gázár már a háború előtt megugrott. Az infláció belső eredetű, a kormány fedezetlen költekezései – lásd még: az úgynevezett családtámogatások –, az azt követő különadók, valamint a látszatmentő intézkedések a lépések, mint az „árstoppok” felelősek azért, hogy az ország „válságközeli helyzetben van”, és a világ legsérülékenyebbjei közé tartozik.

 

Ebben nagyon sok új nincs – minden valamirevaló közgazdász ezt állítja. A költségvetési hiány valutagyengítő, az adóemelés inflációnövelő, a hatósági ár áruhiányt okozó hatása közismert, tananyag bármilyen közgazdasági egyetemen. A különös inkább csak az, hogy maga Matolcsy mond ilyet, és szembemegy minden eddigi matolcsyzmussal.

  • Az unortodoxia atyja a 80-as évek közepétől minden jobboldali kormányban következetesen képviselte a keresletélénkítő, pénzmennyiség-növelő gazdaságpolitikát, és MNB elnökként is a monetáris lazítás híve volt. Még 2020-ban is a kanyarban előzésről, a mindenekfölött lévő növekedésről beszélt, bármi is annak az ára inflációban vagy emberéletekben.
  • Körülbelül két évvel ezelőtt világosodott és tért meg az ortodoxiához, a széles körben elfogadott közgazdaság-tudományhoz, amikor élesen és következetesen kezdte kritizálni a kormány választási költségvetését, a szavazatvásárlási célú pénzszórást. Nem lehet tudni, mitől józanodott ki, de igaza lett. (Pont azért van széles körben elfogadva a közgazdaságtudomány, mert igaza szokott lenni.)
  • Orbán valójában a piac nyomására már 2011-12-ben szakított az unortodox gazdaságpolitikával, Matolcsyt 2013-ban száműzték a jegybank élére, és minden sürgetése dacára sem tértek vissza hozzá.
  • Egészen 2020-21-ig, amikor elengedte a kormány a hiányt, fiskális lazításba, iszonyú pénzszórásba fogott. Meg is nyerte vele a választást nagy fölénnyel, most meg fizetjük az árát.

 

Matolcsy éppen ellenkező utat járt be. Az MNB lazította a monetáris politikát, csökkentette a kamatot éveken át. Mígnem 2020 végén vagy 2021 elején radikálisat váltott, és bírálni kezdte a fiskális alkoholizmust.

 

Sokat tenni ellene nem tudott, legfeljebb a tavaly nyári-őszi kamatemelésekkel úgy-ahogy stabilizálni a forintot, de az nem látszik, hogy milyen veszélyt jelentene Orbán és Nagy Márton voluntarista politikájára, miért kellene mindenáron, akár törvénymódosítás árán is idő előtt megszabadulni tőle.

 

Legfeljebb bosszúból.

 

Abban nyilván minden józan szemlélő egyetért, hogy Matolcsynak és fiának a lehető legfinomabban szólva is ügyészségi vizsgálat alanyainak kellene lenniük, de az M. család meggazdagodása éppen a kormányban és a Fideszben nem zavart senkit – egészen tavaly őszig.

 

Onnantól viszont egymást érik a kiszivárogtatások a független sajtóba a Matolcsy-gyerek Porsche-gyűjteményéről, a 14 milliárdért vásárolt New York-i lakásról, meg a többszázmilliárd értékű, a saját vagy strómanja nevére vett cégekről.

 

Véletlenek vannak, a lottót is meg szokták nyerni, de azért még nem érdemes játszani. Vagy akár csak tétet tenni arra, hogy nem NER-en belüli riválisai akarnak végezni Matolcsyval. Legfeljebb még nem kapták meg a kilövési engedélyt, de ami késik, aligha múlik.

 

Ezért nem érdemes beszállni a NER-be, mert kiszállni viszont már nem engednek belőle. Pont, mint Simicska esetében, akivel évekig tartó háborúban számolt le Orbán – vagy vásárolta ki, nézőpont kérdése.

Így működnek az autokráciák szerte a világon, csak míg Phenjanban a gépágyúkat érdemes elkerülni, Moszkvában és Szentpéterváron az ablakokat.

 

Felcsúton az ügyészséggel végeztetik el a piszkos munkát, alighanem Polt emberei kapnak egy-két feljelentést, és nekiállnak esetleg dolgozni is. Illetve, ami azt illeti, már kaptak is. Az egyik ellenzéki párt vezetője már egy hónapja feljelentette Matolcsyt, mert a parlamenti „beszédével teret adott és elősegítette a spekulatív pénzügyi támadásokat, ezáltal hatalmas pánikot keltett a piaci szereplők körében”.

 

Kimondta az igazságot = pánikot keltett. Ezen az alapon fel lehetne jelenteni minden hozzáértő közgazdászt. Vagy újságírót. Vagy politikust. Ez pont a NER logikája: aki nem ért egyet, az hazaáruló.

 

 

Nem világos, Komjáthi tudta-e, hogy a feljelentése nemcsak nem áll meg, de ha megállna is elutasítanák, mert az egy figyelmeztetés volt: egy újabb lófejet csempésztettek vele Matolcsy ágyába.