Matolcsy Györgynek köszönhetően 800 ezres fizetésemelést kaphat számos állami vezető

Ha a jegybankelnök fizetését megemelik, akkor másoknak is meg kell.
Kékes Viktória

2022. november 10. 12:00

Matolcsy Györgynek köszönhetően 800 ezres fizetésemelést kaphat számos állami vezető

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról. hogy a Pénzügyminisztérium a jegybanktörvény módosítását javasolja. Ennek lényege, hogy a jövőben az Állami Számvevőszék elnökének fizetéséhez igazítanák a Magyar Nemzeti Bank elnökének bérét. Az ÁSZ mindenkori elnöke pedig a havi átlagos bruttó kereset tizenkétszeresét viheti haza. Ez jelenleg 5 millió 265 ezer 600 forint, de mivel a bruttó átlagbér jövőre elérheti az 500 ezer forintot, így Windisch László mellett 

 

Matolcsy György fizetése is havi 6 millióra rúghat. 

 

 

A 24.hu most azt írja, a jegybankelnök fizetésemelése valóságos fizetésemelési hullámot indíthat el, több állami szerv vezetőjének a díjazását ugyanis a jegybankelnök béréhez kötik a jogszabályok. Ilyen állami vezető:

  • a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára,
  • a Versenytanács tagjai,
  • a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese,
  • a Közbeszerzési Hatóság elnök és főtitkára,
  • a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese,
  • a Médiatanács tagjai,
  • és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei.

 

Ezen intézmények vezetőinek illetményét az MNB-elnök bérének 80 százalékában határozták meg, azaz jelenleg havi 4 millió forintot keresnek, ami jövőre 800 ezer forinttal emelkedhet.

 

A 24.hu arra emlékeztet: a fent említett intézmények vezetői legutóbb 2020 januárjában kaptak fizetésemelést, akkor kötötték bérüket az MNB-elnök fizetéséhez. Ez nagy ugrás volt nekik, a GVH elnökének fizetése például 1,7 millióról, a Közbeszerzési Hatóság elnökének 2,6 millió forintról szökött fel 4 millió forintra. A piaci szférában elképzelhetetlen mértékű béremelést kapott akkoriban a médiahatóságot vezető Karas Monikais, az ő fizetését 1,3 millióról emelték 4 millió forintra. Karas miután lemondott posztjáról még zsebre tett végkielégítésként 61,6 millió forintot, majd azonnal átült a számvevőszék elnökhelyettesi székébe, ahol lényegében ugyanannyit keres, mint az NMHH élén.