Matolcsy György szerint teljes versenyképességi fordulat kellene, amit eddig elszabotált az ezért felelős minisztérium

A jegybankelnök újra a Magyar Nemzetnek írt cikket, szerinte a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára.
Kovács M. Norbert

2022. január 24. 15:43

Matolcsy György szerint teljes versenyképességi fordulat kellene, amit eddig elszabotált az ezért felelős minisztérium

Az infláció legyőzéséhez a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára és a kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania, írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzet Online-on megjelent cikkében.

 

„Ha nem lépünk gyorsan és jelentősen előre a termelékenység és a versenyképesség terén, akkor nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly”

 

– írja Matolcsy György. Szerinte a gazdasági felzárkózás folytatása a 2020-as évtized magyar kihívásai között dobogós helyen szerepel, amihez a megtakarítások, a külföldi beruházások és az EU-források mellett szükség lesz az MNB célzott hitelprogramjaira is.

 

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az MNB korábbi nyereségét a sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait.

 

Matolcsy ír arról is, hogy 

 

a visszaemelkedő kamatkiadások és a több százmilliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt az államnak új bevételi forrást kell találnia, 2019-hez képest akár 1000 milliárdos nagyságrendben.

 

A jegybankelnök megismételte többször is hangoztatott véleményét, amely szerint az ország 2010 utáni ideje, Trianon óta a legjobb gazdaságtörténeti szakasz, de még jobb is lehetett volna, úgy kisebb költségvetési hiány és alacsonyabb államadósság ráta jellemezné a mostani éveket.

 

Az MNB által mért versenyképesség a 2020-2021-es hatékony válságkezelés során sem javult, az ország maradt a 18. helyen az EU-27 csoporton belül

 

– írta az MNB elnöke. Szerinte a versenyképességi fordulatot „elszabotálta” a versenyképességi fordulatért felelős minisztérium, és ez „bünteti a költségvetésért felelős tárcát.”