Matolcsy György rendületlenül hisz a magyar felpattanásban, miközben londoni elemzők szerint 3-5 évbe telhet, mire a brit gazdaság visszanyeri önmagát

„Továbbra is hiszünk benne, hogy a magyar gazdaság egy V alakú kilábalási pályán fog mozogni” – mondta Matolcsy György az MTI-nek pénteken. Ehhez képest londoni pénzügyi elemzők pénteki előrejelzése szerint legalább három évbe telik, mire a brit gazdaság ismét eléri az új típusú koronavírus okozta járvány előtti teljesítményét, de egyes aktivitási mutatóknak ugyanehhez akár öt évre is szükségük lehet.

2020. április 17. 21:46

Matolcsy György rendületlenül hisz a magyar felpattanásban, miközben londoni elemzők szerint 3-5 évbe telhet, mire a brit gazdaság visszanyeri önmagát

Az egyik legnagyobb londoni elemzőműhely, a Capital Economics péntek este bemutatott tanulmányában vitába száll egy másik nagy előrejelző központ, az Office for Budget Responsibility (OBR) prognózisával. Az OBR e héten ismertetett helyzetértékelésében azt valószínűsítette, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idei második negyedévben 35 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben, de a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldása után ugyanilyen meredek ütemben visszatér korábbi szintjére.

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban ilyen tökéletes V alakú pálya „csak a tankönyvekben létezik, a valóságban nem”.

A ház becslése szerint a brit GDP-érték 2022 végéig nem éri el az idei év elején mért szintjét, a háztartási kiadások és a beruházások esetében pedig ugyanez öt évbe is telhet.

Matolcsy György ugyanakkor az MTI-nek pénteken azt hangsúlyozta: jelentős a bizonytalanság a világban, így nehéz pontos gazdasági prognózisokat adni a jövőre nézve, azonban az elmúlt években elért eredmények, a Magyar Nemzeti Bank intézkedései, illetve a kormány elmúlt napokban hozott lépései stabil alapot teremtenek arra, hogy

az eddig követett 2-3 százalékpontos növekedési többletet tartani tudjuk az EU átlagához képest. Hozzátette: „Továbbra is hiszünk benne, hogy a magyar gazdaság egy V alakú kilábalási pályán fog mozogni”.

Matolcsy egyébként néhány napja még arról beszélt, hogy a magyar gazdaság szerinte 2-3 százalékos növekedést produkál majd, miközben Varga Mihály gazdasági miniszter már 3 százalék körüli visszaeséssel számol.

Az MTI-nek adott pénteki interjúban a jegybankelnök már nem jósolta meg a  várható gazdasági növekedés mértékét.

Matolcsy az MNB által bejelentett 1500 milliárd forint keretösszegű Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá hitelprogramról azt mondta, szinte korlátlan lehetőségei kifejezetten arra ösztönöznek majd mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és lépjen vissza a gazdaságba, mert szerinte a magyar gazdaság igenis nagy lehetőségek kapujában áll. Hozzátette: az NHP Hajrá terméktájékoztatója várhatóan április 20-án lesz elérhető, így a maximum 2 hetes banki elbírálás miatt a program hatása már a jövő hónaptól érzékelhető.

Az NHP Hajrá elindításával kapcsolatban Matolcsy György kijelentette, „Parragh László (A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöke) is belépett a fake news-gyártók körébe, amikor azt állította, hogy az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro- kis- és középvállalkozásokat. Aligha tévedhetett volna nagyobbat”.

A jegybankelnök emlékeztetett rá, hogy az MNB egy olyan korábban már bevált recepthez nyúlt vissza, mellyel 2013 és 2017 között sikerrel erősítették meg a kis- és középvállalkozási szektort. Ebben az időszakban mintegy 40 ezer vállalkozás jutott 2800 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz, és ennek eredményképp a program a hazai GDP-t 3,5 százalékkal emelte meg. A tavaly indult NHP fix konstrukcióban pedig a kibocsátott hitelek fele mikrovállalkozások beruházásait segítette elő, a medián ügyletméret 7 millió forint alatt volt.

Matolcsy György szerint a monetáris tanács a múlt héten úgy alakította át monetáris politikai eszköztárát, mellyel kellően gyorsan, rugalmasan és hatékonyan képes reagálni a jelenlegi helyzet kihívásaira. „Emellett háromezermilliárd forint új forrást adunk a gazdaságnak, ami a magyar GDP több mint hat százaléka. Bízunk a magyar gazdaság és az összefogás erejében, mint ahogy a gazdasági szereplők is bízhatnak az eddig meghozott és a jövőben még lépésről-lépésre érkező intézkedések sikerében” – mondta Matolcsy György.

Címlapon

mutasd mind