Mától működik a szökőkút, újra miénk az egész Stefánia és a Móra-park!

Brahms, Vivaldi, Liszt, Strauss, Dvořák, filmzenék szólnak a Móra Ferenc Múzeum előtti téren, ahol számtalan tanösvény is vár mindenkit – nézzék meg a nálunk járt királyok pecsétjeit és azt is, hogy írták Szegedet egykoron!

2020. november 24. 02:29

Lassan az utolsó kerítéselemeket is elviszik, a kivitelező összepakol és takarít maga után, de a lényeg mégiscsak az:

kész a Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér felújítása.

A beruházással új zöldterületeket hoztak létre, a már meglévőket pedig megújították, új látványelemeket építettek ki, pihenési, szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtettek – mindez 28 ezer négyzetmétert érint a Roosevelt téren, a Móra parkban és a Stefánián. A Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című projekt megvalósítására az önkormányzat 850 millió forint európai uniós támogatást használt fel, saját forrásból pedig 827 millió 500 ezer forintot tett hozzá – a teljes összeg így 1 milliárd 677 millió 500 ezer forint.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!
  • A Móra-parkban 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültettek.
  • A Stefánián 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek.
  • A Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér gyepe megújult, a Roosevelt még 370 évelő növényt is ültettek. A kiszáradt vagy nem egészséges fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra parkban automata rendszer gondoskodik.

A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak. Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A közbiztonságot térfigyelő kamerák növelik.

Roosevelt téri játszótér: biztonságos gumifelületek a játékok alatt

Megújult a tér nagy részét elfoglaló játszótér, ahol integrált játszóeszközöket is elhelyeztek, amelyeket ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak, azt színes gumifelületek teszik biztonságossá. Többféle funkciót látnak el a téren elhelyezett gabionok – a kővel megtöltött acélrácsos szerkezetek (kőkosarak): térelválasztóként és ülőhelyként is szolgálnak. Juhász Gyula egész alakos bronzszobra a régi helyén áll, de új környezetet kapott. A téren a lámpákat korszerű, energiatakarékos ledekkel szerelték fel. A Belvárosi híd alatti térburkolat is megújult, az itteni vendéglátóhelyet a pályázati úton kiválasztott üzemeltető fogja kiépíteni.

Szökőkút: november végéig még üzemel

Amíg az időjárás lehetővé teszi – a tervek szerint november végéig –, a szökőkút működni fog reggel 8.00 és 19.30 között. A 110 fúvókával és a lámpákkal fény- és vízjátékot tudnak zenével összehangolni. A zeneszámok 13 órától óránként hangzanak el, többek közt ezek:

  • Johannes Brahms: 5. Magyar tánc,
  • Antonio Vivaldi: 4 évszak Nyár, a Vihar,
  • Liszt Ferenc: 2. Magyar rapszódia,
  • Klaus Badelt, Hans Zimmer – He's a Pirate (A Karib-tenger kalózai, filmzene),
  • Johann Strauss: Terefere polka,
  • Antonín Dvořák: Új világ szimfónia 4. tétel.

Az önkormányzat 2016-ban a szegediekre bízta a döntést abban a kérdésben, hogy milyen legyen az új szökőkút. Három terv közül ez a vízjáték nyert.

Ebben a projektben újult meg a két oldalról a múzeum főbejáratához vezető rámpa felülete, valamint a kiállítóhely épületének külső díszvilágítása. A múzeum előtti burkolaton feltűnik az egykori déli várkapu falain belül elterülő belváros jelenlegi térképe, és barna színnel jelölték a régi vár alaprajzát. Ezenkívül a burkolatról leolvasható, hogyan nevezték Szegedet a különböző korokban. Sőt egy másik tanösvényen a Szegedre látogató királyok kőbe vésett címerét is meg lehet nézni.

A parkban úgy helyezték át az eddig takarásban, előnytelen pozícióban lévő szobrokat, hogy mindegyik jól látható legyen. A múzeum lépcsője mellett kapott helyet az intézmény két egykori igazgatójának, Móra Ferencnek és Tömörkény Istvánnak a szobra. Az új szökőkút Belváros felé eső sétánya mentén helyezték el Mikszáth Kálmán író, a Szegedi Napló című napilap munkatársa bronz mellszobrát, valamint Reizner János egykori szegedi főjegyző, könyvtárigazgató és múzeumalapító igazgató bronz mellszobrát – valamennyi alkotást restaurálták.

Stefánia: új ösvényeken mindenfelé!

A Stefánián szabadtéri fitnesz eszközöket, hintapadokat helyeztek el, de a régi forgó a helyén maradt. A Lidice emlékkövet rózsák övezik, a parkot ladik formájú növényágyak díszítik. Figyeljék meg a kandelábereket is!

A Zöld város projekt részeként megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája. Átépítették a Stefánia parkja melletti kiemelt szegélyt, a múzeumnál lévő trolimegállót és a színháznál a Vaszy Viktor térről az úton átvezető zebra védőszigetét. A Stefániáról a múzeum épülete mögött létrehozott parkolóba hajthatnak be az intézmény dolgozói.

A szökőkutat, a Móra-parkot Botka László polgármester átvette, mától minden szegedi használhatja.

Ne csak olvasson! Podcast-sorozatunk, a Szeged Podcast legutóbbi adásában a régi és az új szökőkút volt a téma.

Tovább olvasom