Mától bárki lekérdezheti elektronikusan a közlekedési büntetőpontjait

Na, kinek mennyi?
Kovács M. Norbert

2022. május 10. 16:06

Mától bárki lekérdezheti elektronikusan a közlekedési büntetőpontjait

A Belügyminisztérium fejlesztésének eredményeképpen keddtől elektronikus úton bárki lekérdezheti saját közúti közlekedési előéleti pontjait a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen, közölte a minisztérium kedden.

 

A lekérdezés központi azonosítás után lehetséges, ez történhet ügyfélkapuval, telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal, videótechnológián keresztüli azonosítással. A lekérdezéshez a magyarorszag.hu oldalon a „Közigazgatás, Jog” témacsoporton belül az „Adatkezelés, adatszolgáltatás” felületet kell kiválasztani, majd ott a „Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról” ügytípust kell választani. Ezután szükséges az elektronikus azonosítás, majd az „Ügyintézés indítása” gomb megnyomásával az eredmény azonnal megjelenik. Az ügyintézés illeték- és díjmentes.

 

A lekérdezési felület ide kattintva közvetlenül is elérhető.

 

Az adatkéréssel elérhetővé válnak az aktuálisan nyilvántartott közúti közlekedési előéleti pontok, valamint a nyilvántartás szerinti összpontszám alapjául szolgáló cselekmények és a kiszabott pontadatok. A nyilvántartás tartalmazza az előéleti pontok elévülési idejét is. Az előéleti pontokat a szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb három évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni.

 

Ha valakinek az előéleti pontjai elérik, vagy meghaladják a 18-at, az illetékes járási hivatal visszavonja a jogosítványát. A 18 pont elérése előtt van lehetőség a pontok csökkentésére, önkéntes utánképzésen való részvétellel, aminek sikeres elvégzése napján a nyilvántartott pontok száma 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal csökken.