Máté-Tóth András: Ratzinger szemléletét 1968 alapvetően meghatározta

Az 1968-as lázadások, a világszerte lezajlott felfordulás alapvetően meghatározta Joseph Ratzinger szemléletét – mondta Máté-Tóth András vallástudós szombaton XVI. Benedek nyugalmazott pápa halála kapcsán.
Cservenák Zoltán

2022. december 31. 15:36

Máté-Tóth András: Ratzinger szemléletét 1968 alapvetően meghatározta

„Az emeritus pápa számos művében kifejtette, hogy 1968-ban elindult Európában és Észak-Amerikában egy olyan folyamat, amely az igazság és az erkölcsi normák biztonságának szétesését jellemzi. Teológusként, a Hittani Kongregáció prefektusaként, II. János Pál pápa mellett tevékenykedve és pápaként is minden erejével ez ellen próbált küzdeni” 

 

– hangsúlyozta az egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének alapítója az M1-nek nyilatkozva.

 

Máté-Tóth András elmondta, Ratzinger bíboros egyik legfontosabb állítása az volt, hogy a relativizmus miatt lettek talajvesztettek az emberek, és amiatt nem tudnak kapaszkodni világosan megfogalmazott, a világ kereszténysége számára leszögezett értékekbe, a szeretet és az igazság alapértékeibe.  

 

„A maga törékeny testével és finom lelkével, érzékeny intellektusával próbálta ellensúlyozni ezt a folyamatot és erre hívta a mélyen hívőket, de azokat is, akik világosan, értelemmel keresik, minek nem szabad elveszni az életben, mert akkor minden elveszik.” 

 

XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában szombaton délelőtt hunyt el.

 

(Archív fotó: Szabó Luca)