Másfél milliót kereshetnek az egyetemi kuratóriumi tagok?

Bár a szegedi egyetem egyelőre nem alakult át alapítványi egyetemmé, de ez már csak idő kérdése. Egyelőre nem tudni, kik lesznek a legfőbb irányító testület tagjai, az viszont már körvonalazódik, mennyit fognak keresni.

2021. március 18. 19:26

Másfél milliót kereshetnek az egyetemi kuratóriumi tagok?

A már magánkézben lévő magyarországi egyetemek kurátorai átlagosan bruttó havi másfél millió forintot keresnek – derül ki a Magyar Narancs gyűjtéséből.

Aligha alaptalanul feltételezzük, hogy a modellváltás után alapítványi egyetemmé átalakított Szegedi Tudományegyetem kuratóriumi tagjai is hasonló nagyságrendű havi javadalmazásra számíthatnak. A modellváltás céldátuma 2021 szeptembere, vagyis a következő tanévet már alapítványi intézményként kezdené a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Több jogosnak tűnő kérdést vet fel a kurátoroknak fizetendő tekintélyes összeg, mivel feltűnően nagy számban találhatóak politikusok (kivétel nélkül a kormánypárt oldaláról) – miniszterek, államtitkárok, parlamenti képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek – így a havonta megkereshető 1,5 millió forint az esetükben csupán mellékkereset lesz.

Más összevetésből is érdemes megvizsgálni a kuratóriumi tagoknak fizetett milliós összeget. Jelenleg Magyarországon a professzorok havi illetményminimuma 554 ezer forint, egy docenseké 388 ezer, a kezdő adjunktusoké 277 ezer, a tanársegédeké 221 ezer forint. Az összegek bruttóban értendők.

Ehhez mérten feltűnően magasnak nevezhető a kuratóriumi tagok havi javadalmazása, ami akár közel háromszorosa is lehet az egyetemi tanárok havi illetményének.

Kérdésként merül fel, hogy havonta átlagosan hány munkaórát fordítanak a kuratórium tagjai az egyetemmel kapcsolatos teendőik elvégzésére. Mivel köztük nagy számban találhatóak magas kormányzati és önkormányzati tisztséget betöltők, így sem napi, sem heti, sem havi szinten nem lehet reálisan sok munkaórával számolni.

A bruttó havi másfél milliós forint esetén egy kurátor egy éves díjazása 18 millió forintba kerülne. Amennyiben öttagú testületeket állítanak fel, akkor ez éves szinten 90 millió forintos többletköltséget jelentene az egyetemek gazdálkodásában. Azonban található olyan alapítványi egyetem idehaza, amelyet nyolctagú kuratórium irányít. Nem tudható, hogy az SZTE esetében hány tagú lesz ez a testület, ám ha az utóbbi, akkor a kurátorok 144 millió forintjába kerülnének az egyetemnek.

Ha a kuratóriumokra bízott vagyon és a döntési felelősség felől nézzük a kurátorokra fizetendő havi 1, 5 millió forintot, akkor azért árnyalódhat a magas összegről alkotott kép.

Mindehhez szükséges hozzátenni, hogy a kuratóriumi tagoknak járó javadalmazást az egyetemeknek maguknak kell kigazdálkodniuk. Hiába közel 90 milliárd forint az SZTE egyéves költségvetése, a szabad felhasználású pénzek nagyon is korlátozottan állnak az intézmény rendelkezésére.

Az alapítványi egyetemek a továbbiakban is döntően állami források felhasználásával fognak működni. Így ennek kapcsán a jövő nagy kérdése, hogy a magángazdaságból, és mellette más forrásokból mekkora többletbevételre lesznek képesek szert tenni az egyetemek.

Az egyetemek jövőben elnyert pályázati összegei kizárólag a pályázatok megvalósításaira használhatóak fel, így mások mellett a kurátorok havi javadalmazására ezek a pénzek nem használhatóak fel. Mindez azt is jelenti, hogy egyelőre nem világos, milyen forrásból fedezik azt a 90-144 millió forintos többletköltséget, amely a kurátorokra kell fordítani.

Novák Katalin, Nemesi Pál, Szabó Gábor, Rovó László?

A találgatás szintjén, de a realitásokat nem nélkülözve felmerült, hogy a SZTE kuratóriumának elnöke Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke lesz. Mellette olyan személyek kapnának állítólag helyet a testületben, mint Nemesi Pál építési nagyvállalkozó, térségi fejlesztési kormánybiztos, a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt és Szabó Gábor fizikus, korábbi rektor. A jelenlegi rektor egyes szám harmadik személyben korábban úgy beszélt magáról, hogy az egyetem rektora is tagja lesz a létrejövő kuratóriumnak.

B. P.