Másfél év alatt teljesen megújulhat Tarján

Szeged jövő év elején fog támogatási kérelmet benyújtani a Zöld város kialakítása című felhívásra. A támogatási kérelem Belső-Tarján zöldfelületi rehabilitációjára vonatkozik. A tervről szerdán este tartottak lakossági fórumot a helyi általános iskola épületében.

2016. október 27. 10:34

Másfél év alatt teljesen megújulhat Tarján

A fejlesztésben, illetve rehabilitációban érintett területet a József Attila sugárút, a Budapesti körút, a Szilléri sugárút, valamint a Debreceni utca határolja. A lakóépületek 1968 és 1988 között épültek, úgyhogy a fák, cserjék szépen megnőttek azóta, a terek azonban elöregedtek, a járdák, utak megrongálódtak. Jelenleg az 57 hektáros területen körülbelül 12 ezer ember él.  
A projekt terveit Vakula Réka tájépítész ismertette. A zöld város kialakítása, a zöldterületi fejlesztés az egyik legfontosabb cél, melynek része a növényfelület, élőhelyek és biodiverzitás növelése, a zöldfelület növényállományának rekonstrukciója, talajtakaró-, gyep-, cserje-, fatelepítés, évelőágyak telepítése.
Az aktív rekreációs zöldterületek kialakítása, rekonstrukciója várható, melynek keretében sor kerül a játszóterek rekonstrukciójára, új játszóterek építésére: így az Erős János utcánál meglévő mellé új építése, több korosztályos játszóterek kialakítása a Retek utca – Tarján széle tömbbelsőnél. Több parkoló is létesül, hogy megszűnjenek a jelenlegi illegális parkolási helyek.

Sportpályák felújítására is sor kerül, ugyanakkor kutyafuttatásra alkalmas hely kialakítása is a tervek között szerepel a Budapesti körúton és a Retek utcában. A Hajlat utcában gyermek közlekedési tanpálya kialakítását tervezik a Pósz Jenő és Bite Pál utcai tömbbelsőnél pedig közösségi kert kialakítására kerülhet sor. A tervek tartalmazzák meglévő gyalogos zónák felújítását és sétautak kialakítását.
 Megújulhat a Csongor tér, közösségi teret hoznak létre a Táltos Iskolánál. A Máltai Játszótér és Játszóház felújítása pedig a következő elképzelések szerint alakul: megtörténik az épület födém és falszigetelése, ajtócseréje, ablakcseréje, kazáncseréje, a világításhálózat korszerűsítése, akadálymentes WC kialakítása, valamint a kerítésen új kétszárnyú kaput helyeznek el. A városrészben több ivókutat helyeznek el, ami a helyiek külön kérése volt.

Kerékpárforgalmi létesítmények is épülhetnek, ugyanakkor kerékpártámaszok kihelyezésére kerül sor. Megtörténik a környezetbe illő, úgynevezett vandálbiztos, minőségi utcabútorok elhelyezése, valamint a felesleges elemek (sakkasztalok, porolók, rossz padok) elbontása. A tervezők azonban szeretnék a közösségi terekben megőrizni a retrós hangulatot.

A Retek utcán a Coop áruház mellett önkormányzati tulajdonban lévő új helyi piac kialakítását is tervezik. Az odesszai felújításhoz hasonlóan itt is úgynevezett „soft” elemek, akciók egészítik ki a terveket. Ide tartozik a környezet-tudatosság és integrált szemlélet erősítése a lakosság körében, valamint  a települési arculat és identitás fejlesztése.
A projekt tervezett összköltsége bruttó 990 millió forint, ebből a kivitelezés 900 millió.  Jelenleg a tervezés zajlik, a kiviteli tervek szállítási határideje: 2017. január eleje. A projekt tervezett időtartama: 2017. május – 2018. április, a soft programokra 2018 tavaszán kerülhet sor. A fórum résztvevői néhány javaslatot tettek, ám mindannyian elmondták, hogy nagyon örülnek a városrész felújításának.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!