Másfél év alatt 90 ezer magyar veszítette el az egészségbiztosítását

2022. október közepén 141 ezer olyan adós volt, akinek járulék tartozás miatt érvénytelenítették a taj-számát. Ez azt jelenti, hogy másfél év alatt két és félszeresére ugrott a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma.
Kékes Viktória

2022. október 24. 10:51

Másfél év alatt 90 ezer magyar veszítette el az egészségbiztosítását

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása szerint október közepén mintegy 141 ezer olyan adós volt, akinek azért érvénytelenítették a taj-számát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával – tudta meg a Népszava.

 

Erről legutóbb Tállai András közölt adatot még 2021 márciusában. Az államtitkár ekkor 55 ezer főről számolt be, vagyis 

 

mindössze másfél év alatt 90 ezer fővel, két és félszeresére nőtt azoknak a száma, akik elveszítették egészségbiztosításukat. 

 

A Népszava arra is rákérdezett, előfordulhat-e, hogy egy intézmény nem kér pénzt az ellátásért attól, aki nem tud ezért fizetni. Válaszában a NEAK egyértelműen jelezte: minden, a taj-számmal igénybe vett ellátást ki kell fizetni.

 

Egy 2020 júliusától hatályos törvénymódosítás nyomán a hat hónapot meghaladó egészségügyi járuléktartozás esetén automatikusan érvénytelenné válik a taj-szám. Az ilyen helyzetben lévőknek teljes díjat kell fizetni a kezelésért és a gyógyszerért. Akinek nincs érvényes taj-száma, fizetnie kell a sürgősségi ellátásért is. Az érintetteknek maximum 750 ezer forintot kell fizetniük, ha ennél többe kerül az ilyen ellátás, akkor a különbözetet az állam állja. A barna taj-számos páciensek térítésmentesen csak a járványügyi megelőzést segítő szolgáltatásokat – például a covid-oltást – kaphatják meg. Egyebek mellett nem jogosultak a térítésmentes az emlő-, méhnyak-, vastagbél- és végbélrák-szűrésre sem. Visszakerülni a rendszerbe csak úgy lehet, ha valaki rendezi az adósságát, de a díjtartozás ideje alatt igénybe vett szolgáltatásokért így is ki kell fizetni a piaci térítési díjat.

Címlapon

mutasd mind