Maruzsa Zoltán vitatja a tiltakozni készülő tanárok erkölcsi alapjait

Az államtitkár az egyik utolsó egyeztetésen írásban hívja fel „bizonyos dolgokra” a pedagógusok figyelmét.
Garai Szakács László

2022. augusztus 31. 10:10

Maruzsa Zoltán vitatja a tiltakozni
készülő tanárok erkölcsi alapjait

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-odalán megjelent egy beszkennelt levél, amit Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár adott át a tanárok nevében tárgyalóknak. „Bölcs intelmekkel” van tele, amikből lentebb idézünk, de előbb álljanak itt a szakszervezet sorai, így hozták nyilvánosságra a kapott levelet:

 

„Nézzétek meg, milyen levelet nyújtott át a sztrájkbizottsági ülésen Maruzsa Zoltán, történelemszakos tanár, politológus, aki ráadásul történelemből doktorált. Az egy dolog, hogy a polgári engedetlenségről mint vállalt jogsértésről láthatóan mit sem tud, nincs meg neki Gandhi vagy Thoreau, de egy olyan összetételű hatalomgyakorló testületet képvisel, amelynek tagjai között voltak polgári engedetlenkedők. Bár lehet, hogy erre még emlékszik a szürreális levél szerzője, tán éppen ez ihlette intelmeit, de azért nem kéne azt gondolni, hogy mindenki, aki a polgári engedetlenséget választja, későbbi életében jogsértéseket követ el, akiket »felnőttként ezen hozzáállásuk következtében adott esetben egy bíróság vagy egy hatóság szankcióval lesz kénytelen sújtani.«

 

Láthatóan elfelejti a szerző, hogy olyan rendelkezésre szerveződött polgári engedetlenség, amely az Alaptörvényben biztosított jogot, a sztrájkjogot lehetetleníti el.”

 

 

És akkor most lássuk a levél részletét!

 

„A polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz. Alkalmazása felveti a kérdést, milyen erkölcsi alapokon állnak és tanítanak azok a pedagógusok, akik önmaguk sem tartják be a rájuk vonatkozó jogszabályokat.

 

Az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk és milyeneket nem.”

 

Ilyenkor vajon eszébe jut-e Maruzsa Zoltánnak, hogy ez elmúlt tizenkét évben pártja, kormánya csak a közoktatással kapcsolatosan – hogy a többiről ne is beszéljünk most – eddig hány írott normát sértett meg?