Márton napi lámpás felvonulások: Gedóban már csütörtökön, Újszegeden, Kiskundorozsmán, Szőregen és Petőfitelepen pénteken szerveznek egy-egy sétát

A Martinsumzug gyakorlatilag már magyar néphagyomány. Csatlakozzon a sétálókhoz!
Garai Szakács László

2022. november 09. 21:12

Márton napi lámpás felvonulások:
Gedóban már csütörtökön, Újszegeden, Kiskundorozsmán,
Szőregen és Petőfitelepen pénteken szerveznek egy-egy sétát

Miért sétálunk ilyenkor csapatokban lámpásokkal?

Márton napjához számos néphagyomány kötődik a libalakoma ezek közül az egyik leglátványosabb, mindenféle szempontból, ilyen inflációs adatok mellett meg pláne, de legalább ilyen szép szokás a lámpás felvonulás. A németektől, pontosabban, a bajoroktól, sváboktól, szászoktól kaptunk ezt a szokást sok száz évvel ezelőtt. A lámpás a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez, érthető hát, ha nagy közös sétákra indultak egykoron, és azóta is.

 

Annak idején a vonulókat római katonák piros köntösébe öltözött lovagló Szent Márton vezette – rá ne nagyon számítsanak a szegedi lámpás felvonulásokon.

 

A hagyományok szerint a megemlékezés központi helyszínére érve a gyerekek rövid műsort adtak elő, amiben eljátszották a Szent Márton és a koldus történetét. Ezt: Tours-i Szent Márton püspök állítólag egy téli este éppen kilépett Ambianensium, a mai Amiens kapuján, amikor egy nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki, és vertek meg. A püspök saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. 339-ben, huszonkét évesen megkeresztelkedett.

 

A „jelenet” a koldussal ahogy azt Domenikosz Theotokopulosz, azaz El Greco megfestette 1604-ben; ő mondjuk nem koncentrált Ambianensiumra és a kapuból való kilépésre. Ha Washingtonban jár, akkor a National Gallery of Artban megnézheti

 

És most vissza a vonulásokhoz: a megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, liba (vagy ember) formájú sütemény és meleg italok fogyasztásával végződtek.

 

Ezt a hagyomány éltetik Szeged több városrészében is csütörtökön és pénteken.

  • Gedóban 16.30-kor van gyülekező az óvodánál. Itt évek óta van Márton-napi lámpás családi felvonulás: az ide járó gyerekek a szüleikkel együtt körbesétálják az óvoda épületét.
  • Kiskundorozsmán a Tájházban, a Negyvennyolcas utca elején péntek délután három órakor kezdődik a Márton napi készülődés – bárki elkészítheti ott a saját lámpását. Este hattól a Habakuk zenekar gyerekműsorát lehet meghallgatni, majd utána, este hétkor indul a séta.
  • Újszegeden pénteken délután négykor kezdődik a lámpázás: a Vedres utcai óvodától indul a menet a Csanádi utcai piactérre.
  • Petőfitelepen a művelődési házban pénteken fél öttől lehet lámpásokat készíteni. Erre előzetesen kell jelentkezni ezen a mobilszámon: 20/95-28-656. Negyed hatkor indul a séta, háromnegyed hatra érnek vissza a résztvevők a művház udvarára, ahol libazsíros kenyérrel, teával, forralt borral várják őket.
  • Szőregen hetedszer rendez felvonulást a Magyar Utcai Óvoda. Gyülekező fél ötkor az óvoda udvarán. Nemcsak sétálni, táncolni is lehet a Rezegő Táncegyüttes tagjainak táncházában. A részvevők a Magyar utca–Hősök tere–Szerb utca–Szegfű utca–Iskola utca útvonalon érkeznek vissza az óvodába, ahol ekkor Márton napi libás falatozás várja őket.