Márki-Zay Péter szegedi utcafóruma: okosabbak vagyunk és nem lopunk, ezért fejlődik Szeged és Hódmezővásárhely

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Mars téren szombat reggel Szabó Sándorral és Mihálik Edvinnel tartott utcafórumán arról beszélt, szeretnék, ha Szeged, Algyő, Hódmezővásárhely és a környező települések egy dinamikusan fejlődő európai városcsoport lenne a jövőben.
Bod Péter

2022. február 05. 10:47

Márki-Zay Péter szegedi utcafóruma: okosabbak vagyunk és nem lopunk, ezért fejlődik Szeged és Hódmezővásárhely

„Az ereszen lecsúszó ország az Orbán Viktor sajátja, nem az ellenzéké.” 

 

A Fidesz azzal vádolja az ellenzéket, amit maga követ el. Ők telepítenek migránsokat az országba, ők zártak be iskolákat és kórházi osztályokat és ők akarják fizetőssé tenni az egészségügyet – mondta Márki-Zay Péter a szegedi Mars téren, Mihálik Edvinnel és Szabó Sándor szegedi ellenzéki országgyűlési képviselő-jelöltekkel tartott utcafórumán, és megerősítette, hogy lesz elszámoltatás.Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje minden idők legkorruptabb kormányának nevezte Orbán-kormányát, ami egész iparágakat lopott el. Magyarország az unió legkorruptabb állama, és az uniós szegénységi küszöb alatt él a lakosság 74 százaléka.

 

Orbán saját mércéje szerint is megbukott, mert korábban arról beszélt, hogy a halottak számában méri a koronavírus elleni védekezés sikerességét. Ebben a tekintetben nem volt rosszabbul teljesítő ország és kormány, mint a magyar – tette hozzá Márki-Zay Péter.

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje külön köszönetet mondott Botka László szegedi polgármesternek, aki az elmúlt négy évben óriási segítséget nyújtott Hódmezővásárhelynek. A két város jó szomszéd, és minden esély megvan arra, hogy kormányváltás esetén egy dinamikus, a környező kisebb településeket is magában foglaló európai városcsoport jöjjön létre Csongrád megyében. 

 

Szeged és Hódmezővásárhely elmúlt évekbeli fejlődése az uniós pénzek és a civil összefogás mellett annak köszönhető, hogy ők okosabbak és nem lopnak. Erre van szükséges az országnak is – tette hozzá Márki-Zay.

 

 

Már csak 56 nap van hátra a választásokig, és hallatlanul sok munka vár addig az ellenzékre – figyelmeztette nagyszámú hallgatóságát az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki külön örömét fejezte ki, hogy nagyon sok fiatalt lát a megjelentek között, amibe éppen a korai szombati időpont miatt nem bízott.

 

„Értetek is csináljuk, de nélkületek nem fog sikerülni” 

 

– fordult a fiatalokhoz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Ironikusan úgy folytatta, hogy az ereszen lecsúszó ország Orbán Viktor Magyarországa – utalva ezzel Szájer József dicstelen menekülésére egy titkos partiról.

 

Szerinte a Fidesz hatékonyan terjeszti a hazugságot, és ez kizárólag annak köszönhető, hogy a csapból is ez folyik – hangzott el, és ezzel kapcsolatban azt is, hogy a kiemelkedően sikeres előválasztásról a állami média egyetlen alkalommal sem számolt be. Azt is mondta, a hazug propagandát az igazság erejével kell legyőzni, de az csak akkor sikerül, ha ezt minél többen teszik. 

 

Megismételte, fantasztikus eredménynek tartja, hogy 12 év után most valóban legyőzhető a Fidesz, amit – utalva a több tízezer, letelepedési kötvénnyel magának tartózkodási engedélyt vásároló, ellenőrizetlen külföldiekre – migránsbetelepítő tolvajpártnak nevezett.

 

Utóbbira, tehát a lopásra bizonyíték Márki-Zay Péter szerint, hogy Mészáros Lőrinc négy év alatt nagyobb vagyont halmozott fel, mint amennyi a brit királynőnek van. 

 

Márki-Zay Péter hangsúlyozta: megtartanák, sőt kibővítenék a rezsicsökkentést, de az igazi rezsicsökkentés Magyarországon szerinte a korrupció felszámolása lenne.

 

Ki akarja fizetőssé tenni az egészségügyet? – tette fel a kérdést, amire úgy válaszolt a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak vannak egészségügyi fejlesztésre alkalmas ingatlanai, Mészáros Lőrincnek egészségügyi biztosítója, Kóka Jánosnak és Csányi Sándornak magánkórháza. 

 

Többen vagyunk, de csak akkor győzünk, ha hazug kormánypropagandát sikerül legyőznünk. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor nem mer kiállni vitára, és ugyanez igaz Lázár Jánosra – sorolta Márki-Zay Péter. 

 

Az eddigi lopások után a Fidesz arra készül, hogy kiszorítsa az országból a Lidlt, az Aldit, a Pennyt, a Spart és a Tescót, kizárólag azért, hogy az emberek a fideszesek tulajdonában álló boltokban vásároljanak – váltott témát a politikus.

 

Tizenkét év után hazánk olyan ország, amelyikben nincs rendőr, tanár, orvos és ápoló – vont gyors kormányzati mérleget az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, nem rejtve véka alá, hogy ezen haladéktalanul változtatnának kormányváltás után. 

 

A horvát-magyar határszakaszon 20–20 kilométer autópálya megépítése a szomszédos országnak forintra átszámolva 20 milliárdba, Magyarországnak 86 milliárdba került – hozott egy példát a szónok. A kettő közötti különbözetből Csongrád megye valamennyi útját fel lehetne újítani – jelentette ki.

 

„El tudják képzelni, milyen gazdag volna Magyarország, ha nem volna itt korrupció?” 

 

– tette fel a kérdés, és ezt úgy válaszolta meg: lesz elszámoltatás.

 

„Hiszek a csodákban” 

 

– fordult hallgatóságához. Négy éve az addig fideszes fellegvárnak számító Hódmezővásárhelyen győzött az időközi polgármester választáson 57 százalékkal. Senki nem adott neki esélyt a győzelemre. A 2019-es önkormányzati választáson szintén 57 százalékkal győzött, és közben a közgyűlésben kétharmados többséget szerzett az ellenzék.

 

Győzött az előválasztáson is, noha egyetlen elemző sem jósolt neki győzelmet. „Ezért hiszek a csodákban” – erősítette meg Márki-Zay Péter, és ezért is gondolja, hogy győzhetnek az országgyűlési választásokon is.

 

Mihálik Edvin: Visszaszerezzük az önkormányzatoknak a Fidesz által elvett forrásokat

 

Most esélyünk van arra, hogy legyőzzünk a velejéig korrupt rendszert – mondta el a szombati utcafórumon Mihálik Edvin, Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének parlamenti képviselőjelöltje. Nézete szerint mindannyiunk Magyarországát kell felépítenünk az elkövetkező években a jelenlegi helyett.

Beszédben megfogalmazta: azért is lépett az országos politizálás irányába, mert szeretné visszaszerezni az önkormányzatoknak azt a pénzt, amit a Fidesz-kormány elvett az ellenzéki vezetésű településektől. Kiemelte, hogy a hazai egészségügy rendbetétele első számú feladat. Személyesen is arról győződött meg, hogy az emberek legtöbb panasza az egészségüggyel kapcsolatos.

 

Szabó Sándor: Szeged az ellenszélben is dinamikusan fejlődik

 

Sokan vagyunk, és egyre többen leszünk – vette át a szót Szabó Sándor országgyűlési képviselő, aki mandátumáért újraindul. Örömmel állapította meg, hogy erőteljes kormányzati ellenszél mellett is dinamikusan fejlődött Szeged az elmúlt évtizedben.

 

Ez egyfelől az uniós pályázatoknak, az onnan nyert pénznek, az önkormányzat saját forrásainak és a civil összefogásnak volt köszönhető – állapította meg. Szabó Sándor úgy vélte: Szeged összetartó, jó közösséget alkot. Az összefogással pedig mintát és példát adott az országnak. Ezt jelzi az ellenzéki összefogás ténye a közelgő országgyűlési választásokon is.

 

A Mars téri utcafórum a beszédek után kötetlen beszélgetésekkel folytatódott, Márki-Zay Péter válaszolt a neki feltett kérdésekre.