Márki-Zay Péter szerint Novák Katalin teljesen alkalmatlan köztársasági elnöknek

Az egyesült ellenzék miniszterelnök jelöltje szerint Orbán Viktor jelöltje semmilyen elvárásnak sem felel meg azokból, amit az alkotmány a köztársasági elnökkel szemben támaszt.
Kovács M. Norbert

2021. december 21. 21:54

Márki-Zay Péter szerint Novák Katalin teljesen alkalmatlan köztársasági elnöknek

Kedden Orbán Viktor az év utolsó Kormányinfóján beszélt arról újságírói kérdésre válaszolva, hogy miután Áder János megbízatása májusban lejár, a Fidesz Novák Katalint jelöli a következő köztársasági elnöknek. Nem sokkal ezt követően Novák Katalin közölte, hogy elfogadja a felkérést. 

 

Mindezzel kapcsolatosan az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán arról írt, hogy Orbán Viktor ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben, de szerinte 

 

„Novák Katalin nem az a személy. Ő még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak. Az államfői tisztség esetén a jelölttel szemben alkotmányos követelmény, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen. Novák Katalin ezzel szemben a Fidesz nemrég leköszönt alelnöke. Orbán Viktoros fülbevalót hord, a Fidesz elnökéhez végletekig lojális, az ország nagyobbik fele által nem támogatott jelölt. Olyan ember, aki szerint a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak. Aki arról beszél, hogy ne akarjanak a nők annyit keresni, mint a férfiak”.

 

Márki-Zay szerint Novák Katalint 

 

„személyes felelősség is terheli a jogállam lebontásáért, az ország megosztásáért, a gyűlöletkampányok szervezéséért, és a tomboló korrupcióért. A köztársasági elnöki feladatra teljesen alkalmatlan”.