Márki-Zay Péter szerint az M1-en elhallgatják az igazságot, hazudnak a háborúról, róla és az ellenzék programjáról is. Orbánról és a békéről azt mondta: „gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást!”

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje volt az első, aki öt perc lehetőséget kapott az állami tévében.
Kovács M. Norbert

2022. március 16. 09:18

Márki-Zay Péter szerint az M1-en elhallgatják az igazságot, hazudnak a háborúról, róla és az ellenzék programjáról is. Orbánról és a békéről azt mondta: „gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást!”

Miután teljes hosszában megismételték Orbán Viktor tegnapi Kossuth téri beszédét az M1-en, reggel nyolc óra előtt pár perccel a műsorvezető közölte, hogy mától a választásokig minden nap öt perc megszólalási lehetőséget kapnak a választásokon országos pártlistát állító pártok képviselői. És máris kezdődött az első beszélgetés élőben, a vendég Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje volt, akinek ugye Orbán Viktor talán még soha nem mondta ki a nevét nyilvánosan, és aki eddig egyszer sem szólalhatott meg az állami tévében az elmúlt években.  

 

Pontosan ezzel kezdett Márki-Zay Péter is, aki a lehetőséget megköszönve tette szóvá a riporternek, hogy négyévente csak öt percet kap az általa képviselt teljes magyar ellenzék (MSZP, DK, Párbeszéd, Momentum, Jobbik és az LMP, valamint az általa képviselt Mindenki Magyarországa Mozgalom), és ennek szerinte pontosan ugyanaz az oka, amiért Orbán Viktor miniszterelnök nem állt ki vele vitázni a kampányban: sokkal könnyebb hazudni, lejárató kampányokat folytatni, propagandát terjeszteni, mint kiállni és az igazat mondani.  

 

Mint mondta, ő maga és a gyerekei sem ismertek rá az állami tévé híradóban róla mondottak alapján.  

 

„Elhallgatják önök elől az igazságot, hogy én valójában egy hétgyermekes, konzervatív, keresztény családapa vagyok. Azt, hogy én előbb voltam konzervatív, mint Orbán Viktor. És előbb voltam keresztény ember is, mint ő, aki annak idején még térdre, csuhásokat kiabált be a parlamentben.”

 

Ezt követően elismerte, hogy 2010-ig ő is támogatta azt az Orbán Viktort, aki „harcosan Putyin-ellenes és elkötelezetten Európa-párti volt”, és aki be akarta vezetni az eurót, és aki aztán kormányzásának 12 éve alatt nem teljesítette az általa korábban ígért elszámoltatást.  

 

„Mi hiszünk abban, hogy semmiféle lopás, sem ellenzéki, sem kormánypárti nem maradhat büntetlenül. Hiszünk abban, hogy valódi elszámoltatásra van szükség”

 

– mondta MZP.

 

Ezt követően az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje arról is beszélt, hogy az orosz–ukrán háborúról is hazudik Orbán Viktor és hazudnak hazudnak az állami tévében, például amikor arról beszélnek, hogy ő és az ellenzék fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába harcolni. Szerinte éppen Orbán Viktor az, aki most is küld fegyvereket Ukrajnába.  

 

„Most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek vesznek részt ebben. És Orbán Viktor ígérte azt Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hogy katonai segítséget nyújt Ukrajnának.”

 

Aztán ehhez hozzátette még, hogy 

 

„Gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást”

 

– mondta Orbánról egyre inkább a nézők felé fordulva, a riporter ugyanis egyetlen kérdést sem tett fel neki az 5 perc alatt, és utána sem. Szerinte Orbán Viktorra nem lehet rábízni a békét, hiszen az elmúlt 12 évben végig csak a háborúról beszélt, mindenki ellen háborút vívott, és közben minden háborúját elveszítette.  

 

Márki-Zay Péter ezen a ponton említette meg, hogy az Orbán-kormány elhibázott járványkezelése miatt 44 ezer magyar ember veszítette életét, mert az Orbán-kormány nem tudta kezelni a járványt. 

 

„Ott is háborúzott, de csak lopásra használta ki a vakcinabeszerzést, lopásra használta ki a lélegeztetőgép-beszerzést”

 

– mondta.  

 

Ezt követően az ellenzék programjáról kezdett beszélni, amit szerinte szintén nem ismerhetnek meg az állami tévé nézői, sőt, éppen az egyes programpontjaik ellenkezőjét hazudják ebben a tévében a nőzknek róluk. 

 

A többi között elmondta, hogy sikeres hódmezővásárhelyi polgármesterként csökkentették a város adósságát, amit az előző fideszes vezetés elhallgatott, megszüntették az országban legmagasabb építményadót, ingyenes buszközlekedést vezettek be, és megoldották az országos hírűvé vált közvilágítás ügyét, amivel kapcsolatosan pár évvel ezelőtt az OLAF is korrupcióra gyanakodott (ezt volt az Elios-ügy). Szerinte a sikeres polgármestersége után sikeresen tudná irányítani az országot is, és a programjukról egyebek mellett elmondta, hogy mindazzal ellentétben amit az állami tévében mondanak,

 

  • nem akarják csökkenteni a minimálbért,
  • hanem adómentessé akarják tenni
  • és azt akarják elérni, hogy 4 éven belül a magyar embereknek a mostani bruttó fizetésük legyen a nettójuk,
  • a fiatalokat olcsó lakhatáshoz akarják segíteni bérlakásprogrammal,
  • nem tennék kötelezővé az oltást, mert az egészségügyi önrendelkezésben hisznek, és
  • járvány idején nem a parkolás lenne ingyenes, hanem covid-tesztek.

 

Márki-Zay Péternek szinte pontosan reggel nyolckor járt le az öt perces ideje, ami közben a riporter egy szót sem szólt, majd kezdődött az M1-en egy újabb hírösszefoglaló, sporthírek, időjárás stb, és fél kilenckor már újra a legutóbb alig több mint egy órája ismételt Kossuth téri Orbán-beszédet ismételték meg, újra elejétől a végéig.

 

Címlapon

mutasd mind